utorak , 16 априла 2024
Početna / Vesti / Nemanjići – multimedijalni spektakl

Nemanjići – multimedijalni spektakl

 

Multimedijalni spektakl – Nemanjići predstavljen je sinoć na zdanju Starog dvora, a zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović naglasila je da je grad Beograd ovaj projekat prepoznao kao izuzetno važan, kao i da su građani Beograda i gosti našeg grada mogli da se na nov način upoznaju sa ovim delom naše istorije.

Pred velikim brojem građana, Andrea Radulović je istakla da je loza Nemanjića najzaslužnija za procvat nekadašnje srpske države, koja je u to vreme bila jedna od najuticajnijih na Balkanu.

– Činjenica da je grad podržao ovaj projekat pokazuje da poštujemo istoriju srpskog naroda i da se njome ponosimo. Takođe, ovo je moderan način prikazivanja istorije, pa očekujem da u budućnosti bude još ovakvih projekata – naglasila je zamenica predsednika Skupštine grada.

Ona je podsetila da je gradski menadžer Goran Vesić najavio podizanje spomenika Stefanu Nemanji na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića.

– Zahvaljujući timskom radu predsednika države, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, Nemanjići će dobiti spomen-obeležje u Beogradu. Uskoro će biti raspisan konkurs, na kojem očekujemo idejna rešenja za budući spomenik rodonačelniku dinastije Nemanjića. Konkurs će raspisati Vlada Republike Srbije, dok će grad pomagati u čitavom procesu, budući da će lokacija spomenika biti u Beogradu – zaključila je Andrea Radulović.

Kreativni direktor u kompaniji za digitalnu umetnost „Oh ilusions” Nikola Simić naveo je da je ovaj projekat okupio velik broj saradnika. Rađeno je u programima za trodimenzionalnu animaciju, pojasnio je Simić, a složenost projekta sagledava se u činjenici da obuhvata ogroman vremenski period.

– Bilo je veoma zahtevno sa stanovišta scenarija, jer je trebalo sve „upakovati” kao atraktivan, ali u isto vreme i veoma jasan koncept. Koristili smo foto-materijale koje smo dobili od republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a iza projekta su stali još i Ministarstvo kulture i Skupština Beograda – rekao je Simić.

 

Izvor, Beoinfo

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *