petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Vlasnici stanova dobijaju upravnike

Vlasnici stanova dobijaju upravnike

 

BUDUĆI beogradski profesionalni upravnici nedavno su izašli iz „školske klupe“, a od ponedeljka ih očekuje provera znanja i uručivanje prvih licenci. Ipak, da bi mogli da se bave ovim poslom nije im dovoljna samo „diploma“, već će morati da uhlebljenje nađu u firmi, koja je registrovana za ovu delatnost. A radne biografije potencijalnih radnika već su počele da im pristižu.

Da preuzmu posao upravnika, profesionalci će moći ukoliko se među stanarima ne nađe zainteresovani da vodi brigu o zgradi. Kandidatima, koji su prošli obuku Privredne komore Srbije i dobili licencu, vrata ka zaposlenju neće im otvoriti samo „papir“. Da se bave ovim zanimanjem moći će samo privredna društva ili preduzetnici, odnosno upravnici zaposleni u registrovanoj firmi, sopstvenoj ili tuđoj.

– Neophodno je da otpočnu svoj biznis ili da se zaposle u nekoj od firmi, koja pruža usluge profesionalne brige o stambenim zajednicama – kaže Dejan Turkalj, direktor agencije „Moj upravnik“.

– Dakle, da bi se agencija bavila profesionalnim upraviteljstvom, mora da ima najmanje jednog licenciranog upravnika. I u našoj firmi, koja se godinama bavi time, morali smo da prođemo obuku kako bismo mogli da nastavimo da se time bavimo.

Oni, koji nisu spremni da se upuste u sopstveni biznis i postanu preduzetnici-upravnici, već su počeli da šalju si-vi kako bi se preporučili poslodavcima.

– Otako je počela obuka, stiže nam veliki broj zahteva za posao od onih koji su u postupku sticanja licenci – kaže Turkalj. – Više imamo mejlova od njih, nego od stanara, koje bi da nas angažuju. Sigurno ćemo kada bude završeno licenciranje zapošljavati ljude sa licencama, jer su obučeni za ovaj posao.

PO STANU 300 DINARA

PREMA trenutnoj situaciji na tržištu, usluga angažovanja profesionalnog upravnika naplaćuje se u proseku 300 dinara po stanu.

– U nekim zgradama je 300, u nekim 500, dok je u pojedinim 700 dinara – kažu iz agencija. – To sve zavisi od broja stanova. Iako nekima ova usluga izgleda skupo i ne vide razlog da izdvajaju novac za to, mi im kažemo da oni zapravo plaćaju prebacivanje odgovornosti.

 

Izvor/ Novosti.rs

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *