četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Počast Karadjordju

Počast Karadjordju

 
Ceremonijom odavanja državnih i vojnih počasti i polaganjem venaca, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu obeleženo je 200 godina od smrti Đorđa Petrovića Karađorđa, vožda Prvog srpskog ustanka. Državnu ceremoniju pratio je i prigodan kulturno umetnički program.
Na sarkofag vožda Karađorđa položeni su venci: Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, NJKV prestolonaslednika Aleksandra II, Opštine Topola, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918, Udruženja Kraljevina Srbija, Potomaka ratnika 1912-1920 iz Kragujevca, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Zadužbine kralja Petra I i Narodnog muzeja iz Aranđelovca.

U ime Vlade Republike Srbije prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je i predvodio komemorativnu ceremoniju. Podsećajući na velike Karađorđeve pobede – na Ivankovcu, Mišaru, oslobađanju Beograda i dr. ministar Đorđević se osvrnuo na slobodarski duh srpskog naroda. Istakao je da je Karađorđe bio i ostao “sinonim za narodnog vođu, velikog borca, idola i inspiraciju generacijama koje su došle posle njega…. svoj život je ugradio u temelje srpske državnosti”. Ministar u Vradi Republike Srbije ukazao je i na Karađorđeve zasluge u stvaranju srpske državne uprave – osnivanje sudova, pošte, škole… Đorđević je zaključio da Karađorđevim ubistvom nije ubijena odlučnost naroda da živi u slobodarskoj državi za koju smo se na kraju i izborili. Predsednik opštine Topola, Dragan Živanović položio je venac u ime opštine. On je u izjavi za opštinski sajt naglasio ulogu i značaj Karađorđa u pokretanju naroda i dahu slobode koji je utkao u njega. Živanović je takođe napomenuo i pouke koje se iz događaja kakav je voždovo ubistvo moraju izvući. Tom prilikom mislio je pre svega na slogu kao bitan faktor u prevladavanju i najvećih teškoća.
Karađorđe se u Srbiju tajno vratio jula 1817. godine. Želeo je da se sa Milošem Obrenovićem dogovori o zajedničkoj akciji u daljim borbama protiv Turaka. Međutim, po Miloševoj naredbi ubijen u noći između 25. i 26. jula 1817. godine u selu Radovanju kod Velike Plane. Organizator ubistva je bio Vujica Vulićević, Karađorđev kum. Miloš je naredio da se Karađorđeva glava preparira i pošalje sultanu u Istambul.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *