četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Geografska olimpijada traje do 08. avgusta

Geografska olimpijada traje do 08. avgusta

 

Grad Beograd je domaćin Četrnaeste svetske geografske olimpijade, čime mu je ukazana velika čast i odgovornost. Termin održavanja olimpijade je od 2. do 8. avgusta, uz učešće oko 500 učesnika iz više od 40 zemalja, navodi se u saopštenju Sekretarijata za sport i omladinu.

U veoma jakoj konkurenciji za dobijanje organizacije ove manifestacije, u kojoj su bili Minsk (Belorusija), Bali (Indonezija) i Istanbul (Turska), Beograd je dobio najviše glasova. Dobijanjem organizacije ove manifestacije, naš glavni grad staje u red najvećih svetskih metropola, jer su pre njega organizatori bili Moskva i Peking, a posle Beograda planirani su Kwebek i Hongkong.

Svetska geografska olimpijada je najveći događaj te vrste u svetu, ne samo po broju zemalja učesnica već i po značaju i sadržaju takmičenja na kojem učestvuju mladi uzrasta od 16 do 19 godina. Na 14. olimpijadi učestvuju takmičari iz 44 zemlje iz celog sveta u pratnji svojih profesora. Pored velikog broja aktivnosti u okviru takmičenja, učenici u slobodno vreme imaju priliku da vide sve lepote Beograda.

Olimpijadu su svečano otvorili član Gradskog veća Dragomir Petronijević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Regionalnog centra za talente Nikola Srzentić, a događaju su prisustvovali i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predstavnici ambasada i SANU.

Organizator je Regionalni centar za talente Beograd 2, uz podršku Grada Beograda – Sekretarijata za sport i omladinu, ističe se u saopštenju.

 

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *