četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Uncategorized / Lipovačka kolonija 45 godina traje
Predsednik opštine Topola Dragan Živanović i Tanja Mićić na koloniji

Lipovačka kolonija 45 godina traje

 

Jedna od najstarijih slikarskih kolonija u Srbiji svečano je otvorena u subotu, 5. avgusta.
U selu Lipovac kraj Topole u prostorijama seoske škole počela je sa radom 45. Slikarska kolonija. Uvodnu reč dala je ispred organizatora, Kulturnog centra Topola, Tanja Mićić. Koloniju je zvanično otvorio predsednik opštine Dragan Živanović, a u ime umetnika gostima se obratio Milovan Dagović. Smotru umetnika pod nazivom Pogledi/Ogledi sačinjava osam slikara: Tamara Đorđević, Maja Đokić, Mihajlović, Zoran Mihajlović, Milovan Dagović, Vladan Marjanović, Matija Rajković, Ana Popov Ratković i Miloš Kostić. Selektor i ovogodišnjeg saziva bila je mr. Željka Momirov. Kolonija se zatvara u petak, 11. avgusta.
Predsednik opštine Dragan Živanović je istakao ulogu Ministarstva kulture i informisanja, Opštine i Kulturnog centra u organizaciji, ali je posebno naglasio značaj i entuzijazam meštana koji godinama svojim gostoprimstvom daju poseban pečat smotri. Svih sedam dana kolonije biće organizovani kulturni sadržaji kako za goste kolonije tako i za meštane koji su i domaćini umetnicima.
Sam broj kolonija, njih 45, po mišljenju Milovana Dagovića predstavlja i obavezu.
-Umetnik je u stvari čovek ili biće koje sve pore može da zalije, da li je to njiva, da li slikarsko platno, da li su to boje ovoga kraja ili ove naše boje iz tube, mi ćemo to znati zajedno da povežemo i da ostavimo neki svoj trag i uspomenu, rekao je između ostalog Dagović.
Podsetimo da je Slikarska kolonija u Lipovcu počela da radi 1973. godine. Ima dragocen fond sa više od dvesta radova uglednih umetnika, realizovanih u različitim slikarskim tehnikama – ulje, pastel, kombinovane tehnike, akvarel… Savremene tendencije u umetnosti ukazuju na potrebu za transformacijom tradicionalnog tipa slikarske kolonije i otvaranju ka nekim od savremenih komunikativnih medija umetničkog izražavanja. Pri tom se svakako vodi računa o očekivanjima i potrebama lokalne zajednice kakve su u ovom slučaju Lipovac i opština Topola u celini.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *