subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd pojačao kreditni rejting

Beograd pojačao kreditni rejting

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa pomoćnikom potpredsednika u Rejting agenciji „Mudis” Đorđijem Josifovim, sa kojim je razgovarao o kreditnom rejtingu Grada Beograda, o trenutnom stanju u gradskim finansijama, kao i o tome na koji način će planirani projekti uticati na gradski budžet u budućnosti. U pitanju je redovni godišnji monitoring kreditnog rejtinga Grada Beograda.

– Kreditni rejting je krvna slika grada, a predstavlja priznanje našim naporima da konsolidujemo gradske finansije. Beograd je dugo vremena bio jedini grad u regionu koji nije imao kreditni rejting, što je bila prepreka za investiranje, jer je jedna od prvih stvari koju investitori gledaju upravo kreditni rejting. Mi ne samo da smo prva gradska administracija koja je uspela da obezbedi kreditni rejting, nego smo uspeli da obezbedimo i njegovo povećanje samo godinu dana kasnije – rekao je Siniša Mali i dodao da je „Mudis” jedna od tri najveće i najpoznatije rejting agencije u svetu.

Mali i Josifov su se složili da je kreditni rejting potvrda poverenja koje u Grad Beograd imaju njegovi partneri – međunarodne finansijske institucije i investitori.

– Beograd je najatraktivnija investiciona destinacija u ovom delu Evrope, svakako centar regiona i motor razvoja Srbije, odnosno okolnih gradova i opština. U tom smislu, nije dovoljno da Beograd bude samo ekonomski jak i zdrav, već i da omogući investitorima sigurnost i efikasnost prilikom realizacije njihovih ulaganja – istakao je gradonačelnik Mali.

Đorđi Josifov je pohvalio gradsku administraciju jer je uspela da stabilizuje gradske finansije, te je izrazio nadu da će se dobri rezultati nastaviti i u budućnosti.

– Kreditni rejting Grada Beograda rezultat je poboljšanja operativnih rezultata grada u zadnje četiri godine. Operativni bilans grada u odnosu na operativne troškove povećan je sa tri na 14 procenata, i očekujemo da se ovaj trend zadrži i u 2017. godini, kada očekujemo 16 procenata bruto operativnog bilansa. Videli smo i poboljšanje koje se tiče vlastitih prihoda i vidimo da grad vodi politiku zaustavljanja rasta operativnih rashoda, kao dodatnu meru smanjenja troškova i povećanja prihoda od lokalnih poreza i taksi – istakao je Josifov i dodao da je finansijski rezultat grada bio jedan od ključnih faktora koji su doprineli poboljšanju kreditnog rejtinga.

On je istakao i da je povećan obim investicija u gradu Beogradu, što je posledica finansijske stabilizacije.

– U poslednje dve godine primećujemo da se nivo kapitalnih investicija povećao. Važno je napomenuti da ne očekujemo da se ova veća kapitalna ulaganja negativno odraze na finansijski rezultat grada – rekao je Josifov i dodao da Grad Beograd ima dobru sposobnost samofinansiranja, te da se očekuje da se ovaj pozitivni finansisjki rezultat zadrži i u 2017. godini.

– Dug grada je smanjen sa relativno visokih 76 procenata, u odnosu na operativni prihod u 2015. godini, na ispod 64 procenta u 2016, i očekujemo da se ovaj trend smanjenja duga zadrži i u ovoj godini. Takođe, gotovinski tokovi grada su pozitivni, a grad na računu prosečno svakog meseca ima oko 11 milijardi dinara – istakao je Josifov.

On kaže da Rejting agencija „Mudis” posebno ceni činjenicu da je institucionalni okvir u kome funkcionišu Grad Beograd i ostale lokalne samouprave u Srbiji stabilan i da to podrazumeva stabilnost u predviđanju prihoda i rashoda.

Josifov dodaje i da javna preduzeća igraju aktivnu uslogu u obuzdavanju fiskalnog pritiska na Grad Beograd jer se samofinansiraju i stabilno funkcionišu, te imaju pozitivne finansijske rezultate.

Grad Beograd je po prvi put 2016. godine dobio kreditni rejting, nakon čega je godinu dana kasnije on i povećan, a jednak je kreditnom rejtingu Republike Srbije. Kreditni rejting Beograda danas je BA3 sa pozitivnim izgledom.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, kao i sekretarka za finansije Jelena Tanasković.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *