U ĐAČKE klupe će u septembru sesti 17.148 prvaka, što je za 633 više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 16.515. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, beleži se blagi rast broja novih đaka od nepunih četiri odsto. Najviše prvaka, kao i prethodnih godina, upisano je u OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči – 310, što je za jedno odeljenje više nego lane.

Kako navode nadležni, od ukupno 167 osnovnih škola u prestonici, više učenika upisalo je 96 osmoletki, u 62 škole u klupama je manje novih školaraca nego prošle godine, dok je u devet škola broj ovogodišnjih polaznika isti kao prošlogodišnji. Najmanje đaka biće u OŠ „Jovan Cvijić“ – jedno odeljenje sa 31 učenikom, što je, ipak, više nego lane, kada je u učionici bio samo 21 prvačić.

Prema podacima Sekretarijata, najveće povećanje broja novih učenike beleži se u OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu, u koju će 1. septembra krenuti 274 malih đaka, dok ih je prošle godine bilo 215. I u OŠ „Danilo Kiš“ u naselju Stepa Stepanović upisano je više prvaka, pa će se u njoj prvo školsko zvono oglasiti za 213 prvaka, kojih je prošle godine bilo 175. Dva odeljenja više biće u OŠ „Starina Novak“.

Većim brojem prvaka mogu se pohvaliti i škole „Ivan Gundulić“, „Milan Rakić“, „“Mladost“, „Radoje Domanović“, „Desanka Maksimović“, „Despot Stefan Lazarević“, „Jovan Miodragović“… U OŠ „Svetozar Marković“ biće jedno odeljenje prvaka manje, a „minus“ broja učenika u dnevniku biće i u školama „Laza Kostić“, „Dragan Lukić“, „Ujedinjene nacije“…

Zanimljivo je da je u sedam osnovnih škola koje postoje na teritoriji opštine Savski venac upisan isti broj prvaka kao u celoj OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

BROJKE

Škole na Novom Beogradu upisale su najveći broj prvaka – 2.205, zatim slede Čukarica sa 1.761, Zemun – 1.734, Voždovac – 1.672, Palilula – 1.647, Zvezdara – 1.333, Rakovica – 1.097…

Manje od hiljadu mališana krenuće 1. septebra u škole na Starom gradu, Savskom vencu, Vračaru, u Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Barajevu, Surčinu, a najmanje će ih biti u opštini Sopot – 163.