petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Sutra je Beograd na velikom ispitu

Sutra je Beograd na velikom ispitu

Rad komunalnih službi, ali i odluka gradskih čelnika da se više infrastrukturnih radova odvija istovremeno biće od sutra na svojevrsnom ispitu. Počinje nova školska godina, zahuktavaju se ispitni rokovi na fakultetima, sve više Beograđana se vraća se na posao sa godišnjih odmora. Od sutra startuje i zimski red vožnje, ali će se on od prethodnih donekle razlikovati. Upravo zbog radova na Brankovom mostu, u Ruzveltovoj, Bulevaru oslobođenja i na Slaviji trpeće ovogodišnji zimski režim saobraćanja autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Od prvog septembarskog dana u špicevima na ulicama će biti 1.263 vozila javnog prevoza u prvoj i drugoj zoni. Od toga će biti 1.080 autobusa, 94 trolejbusa, 66 tramvaja sa 11 prikolica i 23 minibusa. I u Direkciji za javni prevoz potvrđuju da na raspored i broj vozila utiče veliki broj radova i režimskih izmena u gradu. Kako se ti radovi budu završavali, očekuje se postepeno uspostavljanje redovnog režima rada linija.

Tako će se vraćati tramvaji sa oznakama 2, 3, 5, 9, 10, 12 i 14, ali i elektrobusi. Oni sada ne saobraćaju zbog rekonstrukcije Ruzveltove jer je trenutno zarobljen punjač za ova vozila kod Vukovog spomenika. Kako je kraj većeg dela radova u centru najavljen za novembar, Beograđani tada mogu da očekuju da na ulicama bude više od 1.300 vozila u špicevima.

Od sutra će u špicevima biti 230 vozila više u odnosu na leto, ali i van špica i vikendom javni prevoz će biti pojačan. Prema najavama nadležnih, radnim danima van špiceva biće 1.038 vozila (povećanje za 170 vozila), subotom 800 (oko 100 više), a nedeljom 704 (oko 55 više).

Kako su još prošle nedelje najavili za naš list iz direkcije, zbog radova na više centralnih gradskih saobraćajnica sa po jednim dodatnim vozilom biće pojačano šest linija javnog prevoza – 25, 33, 39, 42, 47 i 48. To je učinjeno pre svega zbog toga što su vozila na ovim linijama prilično promenila trasu i zato što se trenutno kreću sporednim ulicama. Sa početkom školske godine, po tradiciji će biti ukinuti sezonski polasci ka Adi Ciganliji (ADA linije), kao i autobus 400 ka Avali.

Gužve na ulicama i pre zimskog režima

Kada bi neki stranac, poput naših turista u inostranstvu, pokušao da se ovih nedelja osloni isključivo na obaveštenja na prestoničkim stajalištima, našao bi se u priličnom problemu i izgubio bi silno vreme čekajući prevoz. Jer na većini stajališta, pre svega onih prolaznih, ne postoje precizne informacije o izmenama za više od 50 linija (koje su trenutno privremeno preusmerene ili ukinute).

Tako neko kod zgrade tehničkih fakulteta može uzalud da čeka autobus 74, a da dočeka 25 ili 25P koji tu u redovnom režimu ne prolaze. Ali, o tome, osim na sajtovima gradskih službi, na terenu nema svuda obaveštenja.

Ni sugrađanima nije mnogo lakše da se snađu. Pogotovu otkako su, na sve ovo, počeli i radovi kod Doma omladine. Odatle je trajno, bez ikakve najave, uklonjeno stajalište i pomereno nešto niže ka Bulevaru despota Stefana.

Zbog svega toga mnogi se pitaju kako će se već sutra odvijati saobraćaj na Brankovom mostu, Slaviji ili u Terazijskom tunelu. Prve ispite otkako su ovi radovi krenuli nadležni nisu položili. Otkako je raskopan plato kod Doma omladine, čepovi u Terazijskom tunelu su svakodnevica.

Da ovakva organizacija radova nije najsrećnije rešenje pred novu školsku godinu, uverio se i reporter „Politike” pre nekoliko dana na Brankovom mostu. Zbog kvara autobusa 67 koji je išao ka Zelenom vencu, u tom smeru se stvorila polučasovna kolona. Putnici iz drugih autobusa bili su prinuđeni da napuste vozila i da pešače saobraćajnicom tik uz građevinske mašine koje obnavljaju pešačku stazu mosta.

– Vozila nisu mogla nikako u rikverc. Jedina šansa da koliko-toliko na vreme stignemo na odredišta bila je da idemo pešaka. A vrućina upekla… Gledaju majstori u nas, gledamo mi u njih, svi se snebivamo… Gde se to tako radi, da pre početka radova ne predvide da može doći i do ovakvih situacija – pitala se i sugrađanka Dušanka Ristić koja se javila našoj redakciji.

Oznaka „R” – poseban režim saobraćaja

Sugrađani su se navikli da uz pojedine linije javnog prevoza povremeno vide oznake „L” i „A”. Ali, otkako su krenuli veliki radovi u centru grada sve je više i vozila sa oznakom „R”. Ovo slovo znači poseban režim saobraćaja. Ono će u jesenjem režimu, do okončanja radova, stajati na autobusima 30, 31, 33, 39, 42, 47, 48, 59 i EKO 1.

 

Izvor: Politika.rs

 

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *