petak , 19 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Beograd i Ministarstvo prosvete podržavaju školske uniforme

Beograd i Ministarstvo prosvete podržavaju školske uniforme

 

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišli su danas Osnovnu školu „Sveti Sava” u Vrčinu povodom uvođenja unificirane školske odeće.

Događaju je prisustvovala i modna kreatorka Dragana Ognjenović, koja je dizajnirala i donirala uniforme za đake prvake jednog odelenja OŠ „Sveti Sava”.

Vesić je zahvalio Dragani Ognjenović na donaciji i ministru Šarčeviću, jer je za ovaj projekat izabrana jedna od najstarijih beogradskih škola, sa istorijom dugom punih 190 godina.

On je podsetio da školske uniforme ukidaju socijalne razlike, a Grad Beograd podržava Ministarstvo prosvete u ovom projektu i aktivno učestvuje u njegovom sprovođenju.

– Za Grad Beograd je veoma važno da se uvodi red u naše škole, na čemu zajedno radimo sa Ministarstvom prosvete. Takođe smo aktivno učestvovali u setu izmena prosvetnih zakona. Očekujemo da će se tim izmenama zaštititi pravo dece na besplatne školske termine od 19 do 21 sat, koji su se dosad koristili u komercijalne svrhe – ukazao je gradski menadžer.

On je precizirao da je Grad Beograd tokom leta uložio blizu 100 miliona dinara u rekonstrukcije škola na svojoj teritoriji, dok je samo na teritoriji opštine Grocka, pored ove novine sa uniformama, završena rekonstrukcija škole u Dražnju i očekuje se otvaranje škole u Begaljici, koja je prošle godine izgorela u požaru.

Šarčević je dodao da je današnja prezentacija samo jedan od primera uniforme u sprovođenju ovog velikog projekta koji će se realizovati u naredne dve godine. On je podsetio da ovakve svečane, školske uniforme postoje od Kine do Japana i Amerike, i dodao da će svaka škola u Srbiji imati svoju uniformu, sa svojim identitetom o kome će odlučivati đaci, roditelji i nastavnici tih škola.

– Ministarstvo prosvete će se truditi da preko svojih fondova pomaže škole i posebno roditelje sa slabijim materijalnim statusom u sprovođenju ovog projekta – istakao je ministar.

Nova školska uniforma koju nose prvaci OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu je u potpunosti, osim patika, proizvedena u Srbiji, istakla je dizajnerka Ognjenović, i dodala da je uniforma sastavljena od kvalitetnih materijala, kako bi bila izdržljiva i manje sklona prljanju i gužvanju.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *