petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Doktor Elsi Inglis ostala u sećanju

Doktor Elsi Inglis ostala u sećanju

Gradska opština Mladenovac organizovaće i ove godine obeležavanje godišnjice osvećenja Spomen – česme „Crkvenac“, kao i stogodišnjice od smrti dr Elsi Inglis, u petak 15. septembra sa početkom od 11 sati na platou ispred česme.

Program počinje u 11,00 sati na „Crkvencu“ polaganjem venaca na česmu. Vence će položiti predstavnici ambasada, Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Grada Vranja, gradske opštine Mladenovac i Udruženja građana kao i delegacija grada Edinburga u kojoj su potomci medicinskog osoblja koje je učestvovalo u radu savezničkih bolnica tokom Prvog svetskog rata. U kulturno – umetničkom delu programa učestvovaće OMŠ „Stevan Hristić“, Hor „Blagovesti“, pozorište iz Obrenovca.

Izložba „Dr Elsi Inglis – srpska majka“, organizatora Muzeja grada Beograda i Istorijskog arhiva Valjeva, biće otvorena u 12,00 sati u Galeriji Centra za kulturu i turizam. Izložba će se uz umetnički program otvoriti u prisustvu predstavnika ambasada zemalja saveznica u Prvom svetskom rata i potomaka škotskih žena koje su bile u misiji 1915. godine.

Gradska opština Mladenovac poziva sugrađane da prisustvuju programu obeležavanja ovog značajnog datuma za Mladenovac i Srbiju i tako još jednom odamo poštu dr Elsi Inglis i hrabrim ženama iz Škotske koje su predstavljale najjaču žensku sanitetsku organizaciju na srpskom ratištu nesebično pružajući lekarsku negu ranjenim srpskim vojnicima i obolelom stanovništvu.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *