četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Vesti / Ambroziji zbogom?

Ambroziji zbogom?

Vrednosti koncentracije polena ambrozije su u padu, ali su i dalje iznad graničnih vrednosti. Dobra vest za one koji su alergični na polen ove biljke je da je najgori period prošao

Ovo kaže Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine i dodaje da alergični moraju koristiti svoju terapiju i biti pod nadzorom lekara do kraja septembra. Na vrednosti ambrozije znatno utiču i vremenski uslovi.

– Obilne padavine u nedelju uticale su na obaranje koncentracije ambrozije, ali već današnji sunčan dan će uticati povoljno na njeno cvetanje. Kako meteorolozi najavljuju zahlađenje i padavine od 20. septembra, predviđanja su da će i koncentracije svih polena biti u padu – kaže Mitrović.

Govoreći o uništavanju ambrozije na teritoriji grada, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je ove godine prvi put počelo sistemsko suzbijanje te korovske biljke, a da se za sledeću godinu priprema izmena propisa u vezi sa tim.

– Ove godine tretirali smo oko 80 hektara i to samo javne površine, a problem je što te biljke ima i na privatnim površinama na koje mi nemamo pravo da uđemo. Celu teritoriju Beograda smo snimili dronom i tako smo locirali ambroziju, te obavestili opštine gde se ta biljka nalazi na privatnim parcelama, kako bi inspektori izašli na teren i sa vlasnicima razgovarali o uništavanju ambrozije. Za sledeću godinu pripremamo izmenu propisa prema kome će Grad Beograd moći da interveniše na privatnim parcelama, uz to da će vlasnik parcele morati da plati košenje – naglasio je Vesić.

Vesić dodaje i da ta biljka nakon košenja ili hemijskog tretiranja nikne ponovo za nekoliko sedmica, tako da je jedino rešenje vađenje ambrozije iz korena.

– Za sledeću godinu Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprema fond u kome će građanima nuditi jedan dinar za svaku ambroziju koju donesu sa korenom. Sve to što smo uradili ove godine je dosta, ali nedovoljno, tako ćemo sledeće godine moći da kažemo da smo blizu da se izborimo sa tim problemom – rekao je Vesić.

 

Izvor: Blic

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *