subota , 4 фебруара 2023
Početna / Sport / Fudbal / Nacionalni stadion sledeće godine

Nacionalni stadion sledeće godine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se u Starom dvoru sa predstavnicima projektantske kuće „Fenwick Iribarren Architects“ koja će se baviti izradom projekta za izgradnju nacionalnog stadiona.

U pitanju je projektantska kuća koja je radila veliki broj stadiona u Evropi i svetu po standardima UEFE.

– Ovo je prvi sastanak na kojem je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju novog nacionalnog stadiona, koji je najavio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja, kako bi se u drugoj polovini sledeće godine krenulo i u njegovu izgradnju. Grad Beograd, zajedno sa FSS-om, formiraće posebno radno telo koje će se samo time baviti – rekao je Siniša Mali.

On je dodao da je veoma važno da u Beogradu postoji odgovarajuća sportska infrastruktura, kako bi grad mogao da bude domaćin velikih sportskih događaja.

– Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predviđamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet, moći će da se organizuju i utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion gde mogu da se organizuju sportski događaji po najvišim kriterijumima UEFE, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala Lige šampiona ili Lige Evrope, kao što je ove godine bila organizovana utakmica Superkupa u Skoplju, u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu Real Madrid i Mančester junajted – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Predsednik FSS-a Slaviša Kokeza ocenio je da je s obzirom na to kako se razvija fudbal u Evropi i svetu, izgradnja ovakvog stadiona neophodna.

– Svake godine se suočavamo sa sve većim zahtevima kad je reč o funkcionalnosti stadiona i kriterijumima za organizaciju utakmica u kvalifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Ne treba zaboraviti da od iduće godine počinje i novo reprezentativno takmičenje Liga nacija. U odnosu na standarde stadiona širom Evrope, mi smo nažalost negde daleko iza i to moramo da promenimo. Izgradnja novog stadiona je neophodnost u odnosu na to kako se razvija fudbal. Hvala Gradu Beogradu, državi i UEFA koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta, u koji će FSS uložiti maksimum sopstvenih kapaciteta i mogućnosti u svakom smislu – izjavio je predsednik FS Srbije Slaviša Kokeza.

Sastanku je prisustvovao i glavni urbanista Milutin Folić.

Preporuka

Besplatna vožnja automobila na ledu

Danas su ispred Sportskog centra Ljubomir Ivanović Gedža, veliki broj dece iz Mladenovca u vremenu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *