četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Medjunarodni konkurs za spomenik Stefanu Nemanji

Medjunarodni konkurs za spomenik Stefanu Nemanji

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je danas raspisan međunarodni konkurs za izradu rešenja za spomen-obeležje utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji. Spomenik će biti podignut na Savskom trgu, kako su juče odlučili odbornici Skupštine Beograda.

Goran Vesić je kazao da je predlog da se podigne spomenik Stefanu Nemanji uputio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao građanin.

– Beograd će konačno dobiti spomen-obeležje osnivaču srpske države. Nažalost, to će se dogoditi tek u 21. veku, što govori o tome kako smo se kao narod odnosili prema svojoj istoriji, pre svega srednjovekovnoj. Naša generacija ima tu čast i privilegiju da može da kaže da se odužila Stefanu Nemanji, prvorazrednoj ličnosti srpske istorije, u čije vreme je Srbija prvi put kročila na međunarodnu scenu – rekao je Vesić, podsećajući da je Stefan Nemanja, kao veliki župan Raške, proširio teritorije srednjovekovne srpske države i postavio temelje državnosti, sa sinom Rastkom, Svetim Savom, obnovio je Hilandar, a smatra se i utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve.

– Grad Beograd će do kraja 2018. urediti Savski trg na kome će se nalaziti spomenik tako što će saobraćaj ići po obodu trga, a ne kao sada kroz sredinu. Tako ćemo dobiti jedan od najvećih trgova u Beogradu na čijoj sredini će se, u osi sa Nemanjinom i Savskom ulicom, nalaziti monumentalni spomenik Stefanu Nemanji – rekao je Vesić i dodao da će izrada spomenika trajati do godinu dana.

–To znači da bi spomenik Stefanu Nemanji mogao da bude podignut i otkriven u prvoj polovini 2019. godine, kada budemo slavili 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i naše ustavnosti odnosno objavljivanja prvog srpskog ustava, Krmčije Svetog Save – rekao je Vesić. On je istakao da će zgrada sadašnje železničke stanice biti preuređena u Muzej srednjovekovne Srbije odmah pošto bude izmešten železnički saobraćaj iz centra grada.

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće žiri na čijem čelu se nalazi Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije. Članovi žirija su akademik Svetomir Basara, vajar, Emir Kusturica, reditelj, prof. Miodrag Živković, vajar, akademik Vladimir Veličković, slikar, Nebojša Đuranović, slikar, prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda i Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda.

Konkurs je međunarodni i dvostepen i biće otvoren za sve autore. Pored toga, žiri će pozvati nekoliko međunarodno poznatih vajara da učestvuju u konkursu direktno. Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 7. decembar, a za predaju radova u drugom stepenu konkursa 2. mart 2018. godine. Žiri će objaviti rezultate drugog stepena konkursa 15. marta 2018. godine.

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomen-obeležje. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. Autori koji budu pozvani da učestvuju na konkursu, dobiće obeštećenje od pet hiljada evra u dinarskoj protivrednosti, koja će biti oduzeta od nagrade ukoliko je budu osvojili.

Više informacija o konkursu zainteresovani mogu videti na zvaničnom sajtu Grada Beograda u delu pod nazivom „Gradski oglasi i konkursi”.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *