četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Izdate dozvole za milion kvadrata

Izdate dozvole za milion kvadrata

Do kraja godine imaćemo izdatih građevinskih dozvola za milion kvadrata, što je rekord, a za vreme prethodne vlasti, 2012. godine, za oko 200.000 kvadratnih metara – rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, uspešnim radom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u budžetu grada obezbeđene su 9,2 milijarde dinara, i to tri meseca pre kraja godine, što je 95 odsto planiranog.

– To znači da se Beograd gradi jer Direkcija za građevinsko zemljište prihoduje od gradnje. Tome u prilog govori podatak da smo ove godine obračunali naknadu za građevinsko zemljište za 920.000 kvadratnih metara do 1. oktobra, a da je prošle godine za 12 meseci to bilo za 674.000 kvadratnih metara. To je u vreme prethodne vlasti bilo između 100 i 200 hiljada kvadratnih metara – rekao je Vesić.

On je objasnio da za takvu razliku postoje dva razloga, a prvi je novi zakon o planiranju i izgradnji, koji je bitno ubrzao dobijanje građevinskih dozvola.

– Danas se dozvola dobija za 28 dana. Sa druge strane, mi smo u Beogradu okrenuti ka tome da se Beograd razvija. Ne postoji veliki investitor koji nema pomoć grada da uspešno realizuje svoju investiciju. Krenuli smo u čitav niz investicija koje su decenijama stajale, kao što je TC Rajićeva, bivši Savezni MUP, hotel Jugoslavija – rekao je Vesić i dodao da je rezultat toga manje od 100.000 nezaposlenih u Beogradu prvi put posle deset godina.

Gradski menadžer je podsetio da je i povećan broj turista i dodao da se centar grada polako pretvara u pešačku zonu.

– Imaćemo javne bicikle kao svuda u svetu, uređujemo fasade. U razvoju grada ne pravimo razliku između prigradskih i gradskih opština. U Barajevu smo, na primer, uredili obalu koja izgleda kao Sava promenada. Do kraja godine spremamo čitav niz projekata kao što je kanalizacija u Malom Mokrom Lugu, vodovod u Batajnici, nastavak izgradnje kanalizacije u Obrenovcu, postrojenje za preradu otpadnih voda u Pinosavi i Belom Potoku. Trudimo se da ravnomerno razvijamo Beograd – rekao je Vesić.

On je naglasio da je Beograd grad koji počinje da živi od turizma, i to najviše zahvaljujući Er Srbiji.

– Er Srbija je  deo politike Aleksandra Vučića jer je od propale firme uspeo da napravi novu uspešnu kompaniju, čiji rad utiče na povećanje broja turista – dodao je Vesić.

Govoreći o javnom dugu, gradski menadžer je ponovio da je javni dug, koji je pre tri godine iznosio 1,2 milijarde evra, za tri i po godine smanjen za 500 miliona. Za taj novac, kako je rekao, moglo je da se izgradi 250 škola, isto toliko obdaništa, 5.000 fasada i mnogo drugih stvari koje utiču na kvalitet života Beograđana.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *