subota , 1 октобра 2022
Najnovije vesti
Početna / Vesti / Zbrinjavanje, lečenje i školovanje roma su prioritet

Zbrinjavanje, lečenje i školovanje roma su prioritet

​Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da počinje druga faza projekta u zbrinjavanju romskih porodica  „Sagradimo dom zajedno”, koju Grad Beograd sporovodi zajedno sa Evropskom unijom i Kancelarijom Ujednjenih nacija u Beogradu – Unops.

Projektom je predviđeno preseljenje stanovnika novoformiranih naselja Makiš 1, Makiš 2, Resnik, Jabučki rit i Kijevo u socijalne stanove u naselju Ovča, kao i u seoska domaćinstva, naveo je Vesić.

On je na sednici Koordinacionog tela, kojom je predsedavao u Starom dvoru, istakao da je prva faza projekta uspešno završena, u okviru koje adekvatno zbrinuto 120 romskih porodica.

Od tog broja 10 porodica je dobilo rekonstrukciju postojećih kuća, 44 porodice su dobila seoska domaćinstva, a 68 porodica dobilo je na korišćenje socijalne stanove, precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da će u okviru druge faze ovog projekta biti zbrinuto 44 porodice, od kojih će polovina biti smeštena u seoska domaćinstva, a druga polovina u socijalne stanove.

–Generalno gledano obe faze projekta rešiće stambeno pitanje za više više od 1.000 pripadnika romske populacije, što je veoma važno jer svi oni prvi put dobijaju mogućnost da žive u uslovima pristojnim za život. Na taj način Grad Beograd pokazuje veliku zrelost u rešavanju ovog problema koji nije mali – naveo je Vesić.

On je posebnu zahvalnost uputio Evropskoj uniji, koja je za prvu fazu projekta izdvojila 1.900.000 evra i sada za drugu 1.500.000 evra, bez čega Grad Beograd ne bi mogao da reši ove probleme. Grad Beograd je, prema njegovim rečima, obezbedio zemljište i infrastrukturu koja takođe nisu mala.

–Zajedno reševajući ovaj problem, pokazujemo da postajemo zrelo društvo brinući o najstarijima, najmlađima i manjinama. Način na koji Grad Beograd rešava ovaj problem sa zbrinjavanjem romske populacije je dobar primer u Evropi, na čemu su više puta ukazivali i predstavnici Evropske unije – istakao je Vesić i zahavlio se svima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je dodala da će se u okviru druge faze projekta „Sagradimo dom zajedno” biti obezbeđeno stambeno rešenje za 44 porodice ili 222 korisnika, a koji su sami imali mogućnost da odaberu vrstu stambenog zbrinjavanja.

Ona je ponovila da su se 22 porodice odlučile za opciju socijalnog stanovanja za objekat koji je u izgradnji u naselju Ovča, dok su ostale 22 porodice odabrale seoska domaćinstva.

–Bitno je istaći da su sve porodice koje su obuhvaćene ovim projektom ostvarile punu uslugu sistema socijalne zaštite i njihove socijalizacije i integracije u društvo. Izrađuju im se lične karte, deca se upisuju u škole i prati se njihovo redovno školovanje, a Romkinjama je dostupna puna zdravstvena zaštita u više od 150 porodica – navela je Stanisavljević.

Preporuka

Kaludjerici rampa na Jasiku

Derbi jesenjeg dela Prve beogradske lige grupa C, igra se ovog vikenda.U nedelju na stadionu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *