petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd je lider u prevenciji zaštite od nepogoda

Beograd je lider u prevenciji zaštite od nepogoda

Grad Beograd je nakon 2014. godine uradio veliki posao kad je reč o zaštiti od elementarnih nepogoda, rekao je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović. Osvrćući se na nagradu u okviru projekta „See Urban”, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj i koja je nedavno dodeljena našem glavnom gradu, Mladenović je za TV Pink podsetio da je i ona potvrda koliko je Beograd angažovan na prevenciji posledica, te da je njegov trud prepoznat.

– U proteklom periodu doneta je Studija akustičnosti, zatim Procena rizika i Plan zaštite i spasavanja, a u toku su i projekti u vezi sa sistemom uzbunjivanja i obaveštavanja. Radi se i na idejnom projektu za situacioni centar. Mnogo toga se pomerilo nabolje u baznom i institucionalnom smislu. Beograd je lider na koji se ugledaju drugi gradovi i opštine, zbog čega je važno da se donesu svi najvažniji dokumenti za zaštitu ljudi od elementarnih nepogoda – naveo je Mladenović.

Lokalnim samoupravama predstoji velik posao, dodao je Mladenović, kako bismo svi bili spremni u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

– To praktično znači da poznajemo procedure i da ih se pridržavamo, kao i da imamo osposobljeno ljudstvo za spasavanje – istakao je zamenik gradonačelnika i naglasio da je ovo posao na kojem sve institucije rade zajedno, pod okriljem Vlade Srbije.

On se osvrnuo i na obimne infrastrukturne radove u Beogradu, koji se za ovu sezonu polako privode kraju. U pojedine delove grada decenijama nije ulagano, a sada će to biti daleko lepši bulevari, trgovi i parkovi, na zadovoljstvo Beograđana i posetilaca.

Iskustvo iz sveta dragoceno je za Beograd, istakao je Mladenović, podsećajući na nedavnu posetu Čikagu.

– „Beogradski maraton” je veliki potencijal za naš glavni grad, kako u turističkom tako i privrednom smislu. Maraton je u čitavom svetu postao takoreći „pokret”, u koji se osim profesionalaca uključuju i mnogi koji žele da naprave lični podvig ili da se rekreiraju. U tom pogledu ima dosta prostora da razvijamo naš maraton – rekao je Mladenović.

Ovo je samo jedan od načina za privlačenje turista, dodao je zamenik gradonačelnika, i podsetio da se povećanje turista kreće čak u dvocifrenom procentu, čemu naročito doprinose velike investicije i znatno bolja infrastruktura.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *