subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Oslobodjenje Beograda opet ima značaj

Oslobodjenje Beograda opet ima značaj

Dan oslobođenja Beograda ponovo je dobio značaj koji i treba da ima za naš grad posle više od decenije skromnog obeležavanja i postao stalna manifestacija od izuzetnog značaja za grad Beograd, rekao je danas predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević gostujući na TV Hepi.

– Godinama je vladalo mišljenje da ovaj datum ne treba obeležavati pompezno i da se čak neki stide da se pomene da su naša država i naš grad bili na strani saveznika u borbi protiv fašizma. Obeležavanje se svodilo na polaganje venaca i prisustvo predstavnika Subnora. Kao svaka zemlja nastala na antifašizmu i mi poštujemo evropske vrednosti nastale u borbi slobodnog sveta nad fašizmom posle 1945. godine, tako da nema potrebe da se stidimo svoje antifašističke prošlosti. U Londonu i Parizu obeležavanje ovakvog datuma je veličanstveno, a recimo obeležavanje 950 godina grada Minska počelo je odavanjem počasti herojima iz Drugog svetskog rata koji su oslobodili Minsk – istakao je Nikodijević i rekao da bi trebalo uvek da ističemo da smo bili na strani pobednika, da smo se zalagali za moderne evropske vrednosti na kojima danas počiva Evropska unija.

On je naveo da je zato od prošle godine Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar, postao stalna manifestacija od izuzetnog značaja za grad Beograd.

– Tako nikome neće pasti na pamet da ponovo poništava taj datum. Prošle godine smo prvi put zajedno sa našim preživelim herojima i borcima Drugog svetskog rata prošetali ulicama, a ove godine smo osmislili dvodnevni program sa nizom manifestacija koje će biti dostupne javnosti jer će se dešavati na otvorenom prostoru – rekao je predsednik gradske skupštine.

On je podsetio da će se 20. oktobra otvoriti Muzej savremene umetnosti i naveo da se uređuju staze ispred tog objekta, ali i čitav park, koji će dobiti sasvim novi izgled.

– Ova površina se uređuje po ugledu na nekoliko evropskih metropola koje imaju zelenu oazu pored reke, ali lajtmotiv nam je bio park Gorki u Moskvi. Ovaj park zauzima ogromnu površinu od hotela Jugoslavija do Brankovog mosta i on mora imati sadržaje za sve građane, od najstarijih do najmlađih – zaključio je Nikodijević i pozvao sugrađane da sutra u 11 sati učestvuju u svečanom defileu od Terazija do Kalemegdana, kojim počinje program obeležavanja Dana Beograda.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *