petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Otpisano 300 miliona duga Sava centra

Otpisano 300 miliona duga Sava centra

Odbornici beogradske Skupštine razmatraće na sutrašnjoj sednici predlog rebalansa gradskog budžeta, predlog odluke za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i predlog da bulevar koji spaja Most na Adi i Tošin bunar ponese ime Bulevar heroja sa Košara.

Predlogom rebalansa predviđeno je da se dodatnih 300 miliona dinara opredeli za opštine koje će se finanisrati svoje projekte, dok će ista suma biti usmerena „Beograd putu“ za sanaciju ulica u gradu u susret zimskoj sezoni, objasnio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Deo sredstava biće izdvojen za dečju zaštitu pa će boravak u vrtićima svih mališana u Beogradu, bez obzira da li je reč o državnim ili privatnim, biti subvencionisan.

Nikodijević je u izjavi za Tanjug istakao da će nešto više od 150 miliona dinara biti usmereno za renoviranje Arene, koja se priprema za „Fajnal for“ Evrolige naredne godine.

– Prvi put posle mnogo godina, od otvaranja Arene, izvršićemo obnovu najveće beogradske dvorane, koja će dobiti potpuno novi izgled, multifunkcionalan, moderan, dobiće medijsku kocku, led prsten, kao i novu rasvetu i ozvučenje –  pojasnio je Nikodijević.

Kako je rekao, rebalansom grad neće uzimati profit javnih komunalnih preduzeća, već će oko 1,06 milijardi dinara ostati samim preduzećima za investiciona ulaganja.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu u 2018. godini, kao i izmene odluke o određivanju zona na teritoriji grada.

Odbornici će razmatrati i mogućnost da se preduzeću „Sava centar“ otpišu dugovanja prema drugim javno-komunalnim preduzećima čime se „Sava centar“ priprema za novi javni poziv koji je u planu.

– Na prethodni javni poziv niko se nije javio, sada ćemo pokušati da prevaziđemo teško stanje u “Sava centru“ i da ga pripremimo za drugi javni poziv – rekao je Nikodijević.

On je precizirao da je 75 odsto duga tog preduzeća prema „Beogradskim elektranama“ i „Gradskoj čistoći“, čije je osnivač grad, ako Skupština grada odobri, „Sava centru“ će ti dugovi, od oko 300 miliona dinara, biti otpisani.

– Neophodno je naći partnera koji će uložiti sredstva u “Sava centar“, potpuno ga rekonstruisati i prilagoditi savremenim uslovima poslovanja. Nadam se da ćemo na taj način uspeti da prevaziđemo višedecenijski problem – dodao je Nikodijević.

Odbornici će odlučivati o tome da bulevar koji spaja Most na Adi i Tošin bunar ponese ime Bulevar heroja sa Košara, dok bi Jovan Ćirilov trebalo da dobije ulicu na Zvezdari, Astrid Lindgren na Voždovcu, a jedna od ulica na Čukarici ubuduće bi se mogla zvati Ulica belog orla.

Takođe, razmatraće se odluke o podizanju spomenika Karlu Maldenu i Crnotravskom neimaru.

Na dnevnom redu biće i odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i prestonice Maroka, Rabata.

Nikodijević ističe da je reč o značajnom sporazumu koji otvara mogućnost da Beograd, preko Maroka, nastupa na arfičkom tržištu, kao i da Rabat preko glavnog grada Srbije nastupa na evropskom tržištu.

Pred odbornicima će se, između ostalog, naći i nekoliko planova generalne i detaljne regulacije, predlozi rešenja o davanju saglasnosti na finansijske izveštaje javnih preduzeća čiji je osnivač grad, kao i predlog odluke o prihvatanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Na dnevnom redu po skraćenom postupku su predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *