četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Od decembra lakše do povraćaja sredstava

Od decembra lakše do povraćaja sredstava

 

Roditelji čija deca borave u privatnim vrtićima, a koji ostvaruju pravo na subvenciju grada, od decembra više neće morati da svakog meseca lično predaju dokumentaciju za povraćaj novca jer će zahtevi koje potpišu važiti dok traje rešenje o refundaciji, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak gostujući na televiziji Pink.

– Ovo je jedan od boljih projekata koje Beograd ima, ali je on znatno porastao budući da već obuhvata oko 12.000 dece i sada idemo u drugu fazu, a to je pojednostavljenje i skraćivanje procedure kako bismo što pre roditeljima dali refundaciju – rekao je Gak.

On je najavio da će u ponedeljak održati sastanak sa predstavnicima svih privatnih vrtića koji su u sistemu subvencionisanja, na kome će im predstaviti novi obrazac koji će se popunjavati samo jednom, a ne svakog meseca kao do sada.

Kako je objasnio, to će biti prvi korak ka digitalizaciji sistema predškolskih ustanova i prelaska na onlajn sistem evidencije dolazaka dece i plaćanja, što će ubrzati sve procedure.

Gak je apelovao na roditelje da pažljivo čitaju ugovore koje potpisuju sa privatnim vrtićima, budući da su neki već usvojili preporuke da se cena vrtića u danima kada dete odsustvuje umanji za 50 odsto, kao što je to u državnim.

– Verujem da će to do kraja tržište samo urediti, ali je važno da roditelji obrate na to pažnju kada čitaju ugovor – kazao je Gak.

Paralelno sa projektom saradnje sa privatnim vrtićima, realizuje se i projekat „Mreža škola”, od kog se očekuje oko 1.200 dodatnih mesta u beogradskim vrtićima a, prema rečima Gaka, sledeće nedelje vrata za predškolce otvoriće i Osnovna škola „Vojvoda Mišić” na Savskom vencu, koja će, posle škole „1.300 kaplara” na Zvezdari biti druga škola koja je adaptacijom slobodnih učionica postala i mesto za predškolce.

Uprkos, kako je rekao, početnim osporavanjima, reakcije roditelja čija su deca krenula u renovirani deo u školi „1.300 kaplara” su odlične i to je standard koji ćemo primenjivati u preostalim školama u ovom projektu, istakao je Gak.

On je poručio da radovima na školi „Jovan Cvijić” na Paliluli zbog toga nije zadovoljan, pa će biti izvršene popravke.

Gak je pohvalio i brzu reakciju institucija nakon nedavnog slučaja trovanja dece u beogradskim školama i poručio da kada su deca u pitanju, nema mesta greškama, ističući da očekuje da Radna grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čiji je član, brzo uredi oblast ishrane dece u školama.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *