sreda , 24 априла 2024

Dan primirja

Polaganjem venaca na više komemorativnih skupova na beogradskom Novom groblju  gradski čelnici obeleželi su danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kojim je okončan Veliki rat.

U okviru centralne državne ceremonije koja je održana kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu a koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, venac je u ime Grada položio član Gradskog veća Slobodan Šolević.

Slobodan Šolević je istakao da ovaj dan obeležavamo kao dan velike pobede srpske vojske i srpske države u Prvom svetskom ratu.

–    Danas odajemo počast svim vojnicima koji su izgubili život na teritoriji Srbije, hrabro se boreći se istinu, slobodu i pravdu. Zahvalni smo svim herojima i onima koji su dali svoj život da bismo mi danas živeli slobodno – kazao je Šolević i dodao da ovaj dan ne označava samo potpisivanje primirja i kraj rata već predstavlja simbol slobode, pobede i, pre svega, savezništva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazao je na tragiku Svetskog rata i herojstvo srpskog naroda.

– Naš srpski narod, mnogo je propatio u Prvom svetskom ratu: Srazmerno ukupnom broju stanovnika, podneo je jednu od najvećih žrtava u Evropi i svetu. Herojska srpska izgnanička vojska, delujući preko i iznad svojih mogućnosti, vođena jedino mišlju o oslobađanju porobljene otadžbine dala je nemerljiv doprinos pobedi Antante u Prvom svetskom ratu. Zato, najmanje što naša i buduće generacije mogu da učine je,  da negujemo uspomenu na naše pretke-oslobodioce iz perioda oslobodilačkih ratova i uvek iznova opominjemo na značaj njihovog nadljudskog podviga, na veličinu njihovog duha i snagu njihovih uverenja – rekao je Đorđević.

On je dodao da danas, 99 godina nakon Dana primirja u Prvom svetskom ratu, možemo potvrditi da ne postoji rat koji će okončati sve ratove, ali da mir, razumevanje, saradnja i ispružena ruka prijateljstva mogu biti početak nečeg što nam je, možda nepravedno, do sada bivalo uskraćeno.
U okviru Dana primirjačlan Gradskog veća  Slobodan Šolević u ime Grada položio je venac i na groblju Komonvelta.

Istim povodom, na Spomen kosturnicu ruskih vojnika venac grada položio je član Gradskog veća Stevo Tatalović, koji je istakao da je sećanje na žrtve Prvog svetskog rata i obaveza i čast.

–    Sve žrtve zaslužuju sećanje sa željom da to bude samo sećanje na zle dane koji nam se nikada više ne smeju ponoviti – istakao je Tatalović.
Vence i cveće na memorijale Prvog svetskog rata položili su i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, diplomatski predstavnici, udruženja koja neguju sećanje na Prvi svetski rat i brojni građani.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *