četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Od sutra Sajam etno hrane i pića

Od sutra Sajam etno hrane i pića

Tradicionalni Sajam etno hrane i pića održaće se od 22. do 25. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je Grad Beograd već treću godinu zaredom aktivan učesnik ove manifestacije i podsetio da je u svom začetku ovaj sajam okupljao entuzijaste da bi danas postao značajna međunarodna manifestacija koja okuplja više od 350 izlagača i mnoštvo posetilaca.

– Pored izlagača iz Srbije, na predstojećem sajmu predstaviće se i proizvođači iz regiona, ali i drugih zemalja sveta koji će predstaviti svoju poljoprivrednu proizvodnju, običaje i kulturu zemalja iz kojih dolaze. Grad Beograd imaće svoj poseban prostor sa nekoliko štandova na kojima će se predstaviti i beogradske opštine. Biće tu kako malih porodičnih poljoprivrednih proizvođača tako i zadruga, regionalnih zadružnih saveza, koji nemaju dovoljno sredstava za širu promociju, a koja je na ovakvom sajmu sasvim moguća – kazao je Mladenović.

On je istakao da je Sajam etno hrane i pića tradicionalan ne samo po učesnicima već i po posetiocima, jer boje i ukuse koje on nudi predstavljaju Srbiju u malom.

– Beograd je prepoznao značaj ovog sajma i mi time što aktivno učestvujemo želimo da predstavimo kako male proizvođače tako i podsticaje koje daje Grad Beograd. Mnogi od njih biće prisutni na predstojećoj manifestaciji i nama je drago da vidimo da naša pomoć daje pozitivne rezultate – rekao je Mladenović i pozvao Beograđane i njihove goste da u sredu u 11 časova prisustvuju otvaranju sajma, a u 12 časova predstavljanju štanda Grada Beograda.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković podsetio je da je ovo 12. po redu Sajam etno hrane i pića i da je on iz godine u godinu sve posećeniji.

– Proizvođači, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju priliku da predstave svoje tradicionalne proizvode koji se po posebnim recepturama proizvode. Grad Beograd je u 2017. godini opredelio 120 miliona dinara za subvencije poljoprivredi, od čega 50 miliona za voćarstvo i povrtarstvo, gde je 106 korisnika dobilo podsticaje za nabavku plastenika, sistema za navodnjavanje „kap po kap” i protivgradnih mreža. U oblasti stočarstva, 82 korisnika su podelila sredstva od 19 miliona dinara za kupovinu steonih junica, a u oblasti pčelarstva imali smo 142 korisnika koji su dobili osam milona dinara za kupovinu košnica i potrebne opreme. Prvi put ove godine Grad Beograd je subvencionisao i nabavku traktora za 35 poljoprivrednika, za šta je izdvojeno 39 miliona dinara. Sve smo to učinili da bi unapredili poljoprivrednu proizvodnju, a u narednim godinima učinićemo sve u našoj moći da subvencije budu sve veće. Podsetiću da su ovogodišnje subvencije tri puta veće u odnosu na prethodnu godinu – istakao je gradski sekretar za privredu.

Tokom trajanja manifestacije na štandu Grada Beograda – Sekretarijata za privredu predstaviće se gradske opštine Savski venac, Rakovica, Zemun, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Sopot i Surčin sa svojim proizvođačima domaćih proizvoda.

Na štandu grada predviđen je i bogat kulturno-umetnički program, pa će tako tokom tri dana trajanja manifestacije posetioci moći da obiđu izložbu fotografija o Beogradu autora Čedomira Živkovića, a predstaviće se i hor Muzičke škole „Mokranjac”, muzička grupa „Petrova gora”, Ugostiteljska škola, Poljoporivredno-hemijska škola iz Obrenovca, Privredna komora Srbije, Udruženje „Etno mreža”, kulturno-umetnička društva „Sveti Sava” i „Talija”, udruženja žena, etno-restorani, vinarije i mnogi drugi učesnici.

Konferenciji za novinare u Starom dvoru prisustvovali su podsekretar za privredu Maja Bajagić i rukovodioci sektora za podsticaje u poljoprivredi, poljoprivredno zemljište i turizam  Savo Pavičić, Dragana Stefanović i Maja Tintor.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grad Beograd, a podršku organizaciji pružili su Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana do 17 časova.

Dodatne informacije mogu se naći na sajtovima www.etnohip.rs i www.sajam.rs.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *