petak , 26 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Otvoren Sajam etno hrane i pića

Otvoren Sajam etno hrane i pića

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović svečano je otvorio 12. Sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu. Mladenović je istakao da proizvodi koji se mogu pronaći na Sajmu, predstavljaju deo srpske tradicije i identiteta, a ujedno je pozvao sugrađane i goste Beograda da posete ovu manifestaciju.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Radenko Durković, sekretar i podsekretar za informisanje Mirjana Pavičić i Boris Jovanović, rukovodilac u sektoru za razvoj poljoprivrede Sekretarijata za privredu Savo Pavičić, kao i predsednik opštine Surčin Stevan Šuša.

Mladenović je rekao da Beograđane na Sajmu etno hrane i pića očekuje mnogo kvalitetnih proizvoda. Ovo je specifičan sajam, naveo je zamenik gradonačelnika, međunarodnog je karaktera i već 12. godinu zaredom održava se na Beogradskom sajmu.

–  Veliki broj zadružnih saveza i regionalnih komora nalaze se ovde zajedno sa malim proizvođačima, koji ne mogu samostalno da prezentuju svoje proizvode. Ovo je Srbija u malom, u pravom smislu te reči. Tokom pet dana trajanja Sajma, posetioci će moći da vide zaista divne i autentične proizvode kojima možemo da se ponosimo. Proizvodi koji se ovde mogu pronaći, predstavljaju deo srpske tradicije i identiteta – istakao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sve sugrađane i posetioce Sajma da posete štand Grada Beograda.

– Već treću godinu Grad Beograd je prisutan na ovom Sajmu. Predstavićemo gradske opštine, centralne i posebno rubne, koje na neki način garantuju prisustvo sjajnih proizvođača iz našeg grada. Uz kulturno-umetnički program, koji će biti upriličen svakog dana, biće predstavljene i određene turističke manifestacije koje se održavaju u gradskim opštinama. Na štandu grada posetioci će svaki dan imati priliku da vide bogat program, gde će Beograd predstaviti sve ono što ima da ponudi iz svog asortimana – dodao je Mladenović.

On je podsetio da se grad Beograd ponosi svime što je urađeno u oblasti poljoprivrede u tekućoj godini.

– Za poljoprivredu je u 2017. godini obezbeđeno 120 miliona dinara. Od toga je 50 miliona namenjeno za voćarstvo i povrtarstvo, sa više od 100 učesnika u tom programu. Za stočarstvo je bilo namenjeno 18 miliona, sa 82 učesnika u subvencionisanju. Kada je u pitanju pčelarstvo, namenjeno je osam miliona dinara za 146 učesnika u subvencionisanju. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni obezbeđenih 35 miliona dinara za kupovinu mehanizacije. Poljoprivrednici sa teritorije grada Beograda dobili su 35 traktora i to je dodatni stimulans da naredne godine u budžetu grada bude još više novca za ovu namenu.  Grad na taj način želi da pomogne poljoprivrednicima, posebno porodičnim gazdinstvima. Beograd je prepoznao potrebe, ali i snagu poljoprivrede, pa se nadam da će ove mere pomoći poljoprivrednicima i njihovim porodicama – zaključio je Mladenović.

Podsekretarka Sekretarijata za privredu Maja Bajagić zvanično je otvorila štand grada Beograda i naglasila je da grad za svoje izlagače obezbedio odličan prostor, gde će se predstaviti više od 30 izlagača.

– Tokom trajanja Sajma naši gosti će biti beogradske opštine, ali i  Privredna komora Srbije. Tu je i izuzetan kulturno-umetnički program, u okviru kojeg ćemo danas moći da vidimo predstavljanje muzičke škole Stanković. Osim toga, posetioci će moći da vide i sjajnu izložbu fotografija o Beogradu, koju je priredio Čedomir Živković. Pozivam sve sugrađane i goste našeg grada da nam se pridruže – rekla je Maja Bajagić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je pozdravio prisutne u ime ministra Branislava Nedimovića i rekao da je Sajam etno hrane i pića jedinstvena manifestacija u ovom delu Evrope. On je dodao da mu je drago da se interesovanje povećava iz godine u godinu i ujedno pozdravio sve strane izlagače koji su odlučili da prezentuju svoje proizvode posetiocima Sajma.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *