petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Podeljeno 100 hiljada senior kartica

Podeljeno 100 hiljada senior kartica

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je danas u zdanju Starog dvora stohiljaditu beogradsku senior-karticu. On je tom prilikom istakao da je ova cifra dokaz da je projekat senior-kartice pun pogodak i dodao da u narednim mesecima očekuje da broj izdatih kartica bude gotovo jednak broju penzionera u Beogradu.

Događaju su prisustvovali sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretar za informisanje Mirjana Pavičić, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

– Veliko mi je zadovoljstvo da vam se obratim danas, kada uručujemo 100.000. senior-karticu. Nakon manje od tri nedelje, od kada je započet ovaj projekat, beležimo ogroman odziv najstarijih sugrađana.  Brojka od 100.000 dodeljenih kartica pokazuje koliko smo bili u pravu kada smo u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja pokrenuli ovu akciju. Senior-kartica je prva personalizovana benefit–kartica na teritoriji grada Beograda i svi penzioneri potpuno besplatno mogu da je dobiju nakon što apliciraju – rekao je Mali.

On je dodao da je u pitanju veliki broj popusta u maloprodaji, ali i u ustanovama kulture ili sportskim centrima. Iz dana u dan, naveo je Mali, broj kompanija koje su deo projekta se povećava, trenutno ih je preko 70, ali to važi i za broj najstarijih sugrađana koji imaju karticu.

– Uskoro očekujemo dobre vesti od još nekoliko velikih maloprodajnih lanaca. U Beogradu živi oko 407.000 penzionera i zaista mi je veoma drago što smo kroz ovako lepu ideju našli način da im kažemo veliko „hvala“ za sve ono što su dali ovom gradu. Naša je želja da im, pre svega, olakšamo materijalnu situaciju, jer su to zaslužili. Ukoliko se ovaj tempo bude održao, nadam se da će već u narednih nekoliko meseci manje-više svi penzioneri koji to žele, imati senior-karticu. Na taj način gradimo duh zajedništva, jer svi želimo da naš grad bude bolji i lepši – naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, senior-kartica se pokazala kao veliki uspeh i mnogi gradovi u Srbiji žele da krenu ovim putem.

– Mi ćemo, kao grad Beograd, naravno podeliti iskustva sa svima njima, a posebno želim da zahvalim gradskim preduzećima koja su postala deo sistema. Veliku ulogu u svemu ima Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, bez čije pomoći bi sve ovo teško bilo izvodljivo.  Ne bi trebalo zaboraviti ni veliku podršku koju imamo od Vlade Republike Srbije – poručio je Mali.

Mali je istakao da će grad nastaviti da gradi, uređuje i rekonstruiše klubove za najstarije sugrađane, kojih trenutno ima 26, a do kraja godine biće otvorena još dva, koliko i sledeće, pa će ih ukupno biti 30.

– Senior-kartica je samo deo odgovorne socijalne politike koju sprovodi grad Beograd. Mi mlađi imamo zadatak da nastavimo sve ono što su seniori započeli, a to se odnosi na uređivanje grada, ali i na uslove života naših najstarijih sugrađana. Svaki beogradski i srpski penzioner je zaslužio da „treće doba“ provede u miru i sreći, ali i  da realizuje snove i ideje. Organizovali smo i veliki broj besplatnih izleta kako bi penzioneri imali priliku da se dodatno upoznaju sa Beogradom i Srbijom. To su stvari kojima se ponosimo i neka Beograd bude prva lokalna samouprava koja uvodi ovakve promene i lokomotiva promena i razvoja Srbije. To je važno kako bi svi penzioneri u Srbiji osetili boljitak koji sigurno zaslužuju – zaključio je Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je senior-kartica je projekat grada Beograda, koji je Ministarstvu dao zadatak da to proširi na sve penzionere u Srbiji.

– Naš cilj je 1.750.000 senior-kartica, jer naši najstariji sugrađani to apsolutno zaslužuju. Trudićemo se da animiramo društveno-odgovorne kompanije,  da obezbede što više popusta, jer svi dobro znamo da najveći broj penzionera svaki ušteđeni dinar prosleđuju svojim unucima ili deci. Na taj način taj novac ponovo stiže tamo gde je najpotrebniji. Beograd jeste lokomotiva razvoja Srbije i sve što je ovde urađeno poslednjih godina je vrlo primetno i svako ko dođe sa strane vidi da grad postaje bolji i lepši. Beograd je moderan evropski grad i na taj način bi trebalo i da ga doživljavamo – rekao je Đorđević.

Vlasnik 100.000. senior-kartice Dragoslav Radić se u ime penzionera zahvalio gradonačelniku, gradu Beogradu i ministru Đorđeviću.

– Nadam se da će nam kartica pomoći da rasteretimo kućni budžet, a posebno mi je drago što sam karticu dobio lično od gradonačelnika. Dovoljno je da prošetate Beogradom i da vidite šta se sve promenilo – rekao je Radić.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *