četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Protiv HIV-a u petak

Protiv HIV-a u petak

Svetski dan borbe protiv side (1. decembar) ove godine se održava pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”. Tim povodom svi zainteresovani građani moći će u petak, 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje (Bulevar despota Stefana 54a) besplatno da se savetuju i testiraju na HIV. Testiranje će se vršiti na 4. spratu od 8 do 18 časova.

Sa HIV infekcijom može dugo i kvalitetno da se živi ukoliko je infekcija otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine oko 50 odsto novootkrivenih infekcija u Srbiji registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih registruje se u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje i umiranje. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90 – otkriti 90 odsto HIV inficiranih, omogućiti lečenje 90 odsto inficiranih i postići maksimalan efekat terapije kod 90 odsto lečenih.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *