subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Manastiri Šumadije ugostili penzionere iz Mladenovca

Manastiri Šumadije ugostili penzionere iz Mladenovca

Obilaskom manastira Koporin, Pokajnice i etno sela „Moravski konaci“, završen je ovogodišnji potprojekat „Da uživamo zajedno u lepotama Srbije – jednodnevni izleti penzionera“, koji je realizovan u okviru projekta „Mladenovac Mladenovčanima“.

Tokom realizacije ovog projekta preko dve hiljade penzionera sa teritorije naše opštine obišlo je različite turističke destinacije u Srbiji, a ukupno je organizovano 20 jednodnevnih izleta sa pratnjom turističkog vodiča i ručkom.

Minulog vikenda 210 penzionera je obišlo manastir Koporin sa Crkvom Svetog Stefana kod Velike Plane, zadužbinu despota Stefana Lazarevića. Penzioneri su posetili i manastir Pokajnicu, prvobitno podignut kao crkva brvnara u Starom Selu. Crkvu je podigao 1818. godine knez Smederevske nahije, vojskovođa i narodni starešina Vujica Vulićević.NJen nastanak u blizini mesta na kojem je Vujica Vulićević učestvovao u ubistvu svog kuma Karađorđa tumačen je kao čin pokajanja, po čemu je hram i dobio ime.

Izlet je završen ručkom u etno selu „Moravski konaci“ gde je penzionere obišao Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac. On je rekao da je opština organizovala ovaj projekat kao znak pažnje prema našim najstarijim sugrađanima kojima u ovom životnom dobu treba pružiti mogućnost da izađu iz okvira svoje svakodnevnice i obogate svoje znanje o lepotama Srbije, da se kroz zajednička putovanja druže i stiču nova poznanstva, te da je ovaj projekat vid pažnje i zahvalnosti prema ovim generacijama. On je dodao da će opština i sledeće godine organizovati besplatne izlete za penzionere.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *