petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Petarde nisu igracke

Petarde nisu igracke

U Osnovnoj školi „Majka Jugovića” počelo je prvo u nizu predavanja „Petarde nisu igračke”, koje će sve do 26. decembra moći da čuju zemunski osnovci. Projekat realizuje Savet za bezbednost Gradske opštine Zemun u saradnji sa Policijskom stanicom „Zemun”, Vatrogasno-pasilačkom jedinicom „Zemun”, Domom zdravlja „Zemun”, uz podršku partnera Misije OEBS-a u Srbiji i banke Societe generale.

Predsednik Saveta za bezbednost i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković naglasio je da predavanje ima preventivni karakter i da se predavači na prilagođen način obraćaju đacima, objašnjavajući im kakve sve posledice po njihovo zdravlje i bezbednost  može da ima upotreba petardi i koje su zakonske posledice po njihove roditelje, staratelje i punoletne građane u čijem prisustvu deca koriste pirotehnička sredstva.

– Pored ovog predavanja koje je fokusirano na decu, izuzetno je važno da roditelji budu svesni posledica od upotrebe pirotehničkih sredstava. Sam Predlog o izmenama Zakona o javnom redu i miru svakog punoletnog građanina poziva na odgovornost. Zakon je ovde u službi promene svesti, a ne sankcija i kažnjavanja – rekao je Marko Janković.

Projekat „Petarde nisu igračke” osmišljen je da decu uzrasta nižih razreda osnovnih škola upozna sa posledicama korišćenja pre svega petardi, i na taj način ih zaštiti od svih neželjenih pojava. U okviru školskog časa, uz video-materijal, policijski službenik, vatrogasac i pedijatar, svako iz svoje nadležnosti, pojašnjavali su deci posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi, poput povreda, požara i kršenja zakona.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *