petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Podrška LGBT osobama

Podrška LGBT osobama

Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima, istakla je načelnica Gradske uprave Grada Beograda i koordinator Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podrške LGBT osoba Beograda Sandra Pantelić na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava svakog 10. decembra.

Ona je podsetila da je Memorandum o saradnji Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama potpisan 9. septembra 2016. godine, a da ga je, pored Gradske uprave, potpisalo više institucija i organizacija sa teritorije Beograda, među kojima su Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, Nacionalna služba za zapošljavanje, Zaštitnik građana Grada Beograda, kao i organizacije Gejten LGBT, AID+, Haver Srbija i AS centar.

–  Do sada smo održali deset sastanaka, a na sastanku u januaru smo se dogovorili da svako u svom delokrugu i kad god je pomoć potrebna izađe u susret  LGBT osobama. Tada smo se i složili da nijedan pojedinačni slučaj diskriminacije za nas neće biti marginalan i za zanemarivanje, preuzevši tako, kao najveća lokalna samouprava, i lidersku ulogu u Srbiji. Organizovali smo treninge na kojima smo senzibilisali zaposlene u Gradskoj upravi za rad sa LGBT osobama i posebno ih obučili za rad na unapređenju LGBT zajednice u svojoj sredini. Organizovali smo i uličnu akciju na Trgu republike, kao i prijem u Skupštini Grada Beograda, sve sa porukom da treba da prihvatimo različitosti, podržimo jedni druge i dozvolimo svima da budu slobodni – rekla je Sandra Pantelić.

Načelnica Gradske uprave dodala je i da je dobijena podrška od Ministarstva prosvete da predstavnici Lokalne mreže mogu da edukuju profesore i učenike beogradskih škola o položaju LGBT osoba. Krajem juna održana je konferencija sa sedam lokalnih mreža u Srbiji, a potom i završna konferencija koja se pod motom „Zajedno protiv diskriminacije” u septembru održala u Beogradu.

– Lokalna mreža za prevenciju ujedinila je predstavnike državnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog društva i pokazala da timski rad doprinosi tome da naši sugrađani imaju iste mogućnosti, jednake šanse i da budu zaštićeni od diskriminacije. Sada mnogo lakše sarađujemo, a posebno je značajan pomak to što je policija uvela oficire za vezu sa LGBT populacijom, što redovno organizuje edukaciju zaposlenih, što su zaposleni u Gradskoj upravi obučeni za rad sa LGBT populacijom, što nam je tužilaštvo partner i savetodavac u pravnim dilemama, Gradski centar za socijalni rad i Zaštitnik građana mogu da odgovore na pitanje iz svog delokruga, a „Labris” će, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastaviti saradnju započetu u okviru Lokalne mreže kroz senzibilisanje zaposlenih u filijalama. Sva ova udruženja smatramo svojim ravnopravnim partnerima u ostvarivanju pravednijeg društva – kazala je Sandra Pantelić.

Ona je istakla da je ipak od svega najvažnije to što ceo tim radi sa nadom i dobrom voljom koja nikada neće izdati ljudsku misiju kojoj je posvećena, naglasivši da takav tim u borbi za pravednije društvo ne može da izgubi.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *