petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Za narednu godinu 860 miliona evra budžeta

Za narednu godinu 860 miliona evra budžeta

GRADSKA kasa će sledeće godine biti „teška“ 102,7 milijardi dinara tj. oko 860 miliona evra. Sledeće nedelje, u petak, gradski odbornici će odlučivati o prihodima i rashodima Grada Beograda.

 Prema zacrtanom planu, najviše novca u budžet će se sliti se od poreza na dohodak građana – čak 35,5 milijardi. Znatna sredstva u gradskoj kasi čini i porez na imovinu građana. Od ovog nameta, gradska kasa popuniće se sa 14,4 milijarde dinara. Od doprinosa za uređenje gradskog zemljišta, očekivano je 4,5 milijardi. „Sladak profit“ Grad će inkasirati i od zakupa nepokretnosti koje u su u vlasništvu prestonice, što je projektovano na oko 3,8 milijardi dinara.

Na rashodnoj strani, najviše novca će se potrošiti za drumski saobraćaj – čak 38,9 milijardi dinara. Za obrazovanje se odvaja oko 20 milijardi dinara, od čega 13,8 za predškolske ustanove.

Za poslove stanovanja i zajednice, planirano je da se potroši 17,6 milijardi. Socijalna zaštita u budućem budžetu „teška“ je 4,5 milijardi dinara.

Kako se navodi u nacrtu budućeg budžeta, za zaštitu životne sredine rezervisano je 1,59 milijardi. Sedamnaest beogradskih opština podeliće 14,7 milijardi dinara.

Za otplatu glavnice duga stranim i domaćim bankama, gradska uprava planirala je 3,6 milijardi dinara. Potrebna su i sredstva za finansiranje budžetskog deficita, te je rezervisano 7,8 milijardi.

Evropska banka za obnovu i razvoj dala je kredit u iznosu od jedne milijarde za rekonstrukciju ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *