utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Lasti još 29 autobusa za prigradske linije

Lasti još 29 autobusa za prigradske linije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas SP „Lasta” gde je prisustvovao pristupanju ovog prevoznika sistemu „Senior kartice”, ali i primopredaji 29 novih autobusa koji će saobraćati na prigradskim linijama.

Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović, kao i predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović.

Gradonačelnik je naglasio činjenicu da će svaki penzioner koji koristi senior karticu ubuduće imati 10 odsto popusta na međumesni prevoz, ali i 10 odsto na cenu godišnje karte.

– To je velika stvar za naše najstarije sugrađane i zbog toga želim da zahvalim direktoru „Laste” i zaposlenima. „Lasta” je postala deo našeg senior programa i penzioneri će sigurno uspeti da uštede. Projekat senior kartice je doživeo veliki uspeh pošto je preko 200.000 penzionera preuzelo karticu. Do kraja februara ćemo distribuirati potpuno nove personalizovane kartice umesto privremenih koje se sada koriste – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, projekat je podržalo više od 200 kompanija sa preko 800 prodajnih mesta u gradu.

– Našim najstarijim sugrađanima pokušavamo da zahvalimo na svemu što su uradili za ovaj grad. Personalizovana kartica je u potpunosti besplatna, a korisnici mogu da ostvare zaista brojne benefite. Za mene kao gradonačelnika veoma je prijatno kada na svakom autobusu „Laste” vidimo nalepnicu koja pokazuje pripadnost senior programima Grada Beograda – dodao je gradonačelnik.

On je istakao da se aktuelna gradska vlast u prethodne četiri godine potrudila da unapredi prigradski prevoz.

– Uvedeno je 10 prigradskih linija, dok je 13 postojećih produženo. Naša želja i strategija kažu da se razlike u kvalitetu živoga između gradskih i prigradskih naselja moraju anulirati. Danas smo ovde i zbog 29 novih autobusa, a ne bi trebalo zaboraviti ni 40 autobusa nabavljenih prošle godine. Pet godina pre toga „Lasta” nije kupila nijedan novi autobus, što je dokaz da se ovo preduzeće stabilizovalo, vratilo stare dugove i završilo proces restrukturiranja. Postoji zahtev građana da se poboljša kvalitet prigradskog prevoza, a „Lasta” je shodno ugovoru koji ima sa gradom izašla tome u susret. Svi novi autobusi imaju bežični internet, video-nadzor, kao i mesto za osobe sa invaliditetom, odnosno sve ono što je definisano standardima Grada Beograda – zaključio je Mali.

Direktor  SP „Lasta” Veljko Vukobratović zahvalio je gradonačelniku na poseti i istakao da bi bez snažne podrške grada, ali i države, reforme u tom preduzeću bile veoma usporene.

– Svima je jasno da „Lasta” može dodatno da napreduje, ali je za nas u ovom trenutku najvažnije da se krećemo u pravom smeru. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo zaposlenima, koji su razumeli situaciju i pokazali strpljenje – rekao je Vukobratović.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *