ponedeljak , 15 jul 2024
Početna / Vesti / Uredba Vlade za poljoprivredu

Uredba Vlade za poljoprivredu

Vlada Srbije objavila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini, kojom se propisuje obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu.

Za direktna plaćanja je na osnovu Uredbe izdvojeno 17.04 milijarde dinara, od čega je za premije za mleko opredeljeno tri milijarde, za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju 7,87 milijardi, a za regres za troškove skladištenja u javnim skladištima 500.000 dinara.Kao i prošle godine, premija za mleko ostaje sedam dinara po litru. Ostaje ista i visina podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave, tovne krave i bikove (25000 dinara), krmače i neraste (10.000 dinara), ovce i ovnove, koze i jarce (7.000 dinara), roditeljske kokoške teškog i lakog tipa, ćurke i ribe. Za ove namene izdvojeno je 4.34 milijardi dinara. Za tov junadi, jagnjadi i svinja izdvaja se ove godine milijarda dinara, a visina podsticaja je ista kao u 2017. godini i kreće se od hiljadu dinara po grlu tovnih svinja do 10.000 dinara po grlu tovne junadi.

Podsticaj za krave za uzgoj teladi za tov ove godine je povećan i iznosi 10.000 dinara po grlu. Pčelari će biti podržani sa 720 dinara po košnici, dok će osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju ove godine biti isplaćivani u ukupnom iznosu od 4000 dinara po hektaru.

Uredbom je za mere ruralnog razvoja izdvojeno 2.4 milijarde dinara i to za podsticanje podizanja novih višegodišnjih zasada voćaka, vinove loze i hmelja 180 miliona dinara, a za podršku za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje milijarda dinara. Od toga je 400 miliona dinara namenjeno nabavci novih mašina i opreme u okviru biljne proizvodnje i 250 miliona za iste namene u okviru stočarske proizvodnje. Za suvbencije za nabavku kvalitetnih priplodnih grla opredeljen je iznos od 150 miliona dinara, a za investiranje u izgradnju i opremanje objekata 200 miliona dinara. Za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva na raspolaganju je 98,8 milona dinara. I ove godine, posebni podsticaji namenjeni su mladim poljoprivrednicima i za te namene izdvojeno je 200 miliona dinara.

Visina podrške za navedene mere ruralnog razvoja ostaje u nivou prethodne godine, s izuzetkom podsticaja za podizanje višegodišnjih zasada koji će biti isplaćivani u maksimalnom iznosu od 50% od vrednosti investicije umanjene za PDV, odnosno u maksimalnom iznosu od 65% u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za organsku proizvodnju u ovoj godini predviđeno je 110 miliona dinara, dok je obim sredstava za kreditnu podršku u poljoprivredi iznosi 460 miliona dinara, a za posebne podsticaje iznosi 249 milona dinara. Obim sredstava za IPARD podsticaje iznosi 1.434.260.000 dinara od čega 358.565.000 dinara budžetskih sredstava i 1.075.695.000 dinara sredstava finansijske pomoći Evropske unije za finansiranje IPARD podsticaja.

Preporuka

Turnir u Velikoj Ivanči, prijavljivanje do petka

Prijavljivanje ekipa za turnir u malom fudbalu u Velikoj Ivanči, koji se igra 10 put, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *