četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Otvoren Sajam srednjih stručnih škola

Otvoren Sajam srednjih stručnih škola

 

Gradski menadžer Goran Vesić otvorio je danas Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola „Po svojoj meri, školu izaberi” i tom prilikom rekao da se na ovaj način pomaže budućim srednjoškolcima da donesu pravilnu i dobru odluku. Događaju u Hali 7 Beogradskog sajma prisustvovali su i član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević, sekretar i podsekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak i Igor Raičević.

Gradski menadžer je naveo da se na sajmu predstavlja 47 stručnih i umetničkih škola sa teritorije Beograda, te da se na ovaj način pomaže deci da donesu prvu važnu odluku u životu, što je najčešće i prva odluka koja se donosi samostalno.

– Deci pomažemo da izaberu školu koja će im dati znanje i obrazovanje, a što će im kasnije omogućiti da rade i žive od svog rada. Živimo u veku u kome je znanje najvažniji resurs koji može da ima bilo pojedinac, bilo država. Ono što naučimo u školi ili na fakultetu ostaje za čitav život. Zbog toga je važno da se pravilno obrazujemo i da pravilno izaberemo svoje zanimanje. Ovakve manifestacije su ključne kada je u pitanju pravilan izbor – naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je usvojen Zakon o dualnom obrazovanju, te da on upravo i treba da omogući da se deca školuju za zanimanja koja se traže, da postoji inetrakcija privrede i školstva i da se na taj način u školi steknu praktična znanja.

– Drago mi je što je danas ovde ovako veliki broj dece, što znači da smo uradili ono što se traži. Naš posao u narednom periodu je da zajedno sa opštinama i školama radimo mnogo više na besplatnim pripremama za prijemne ispite u srednje škole. Grad Beograd je okrenut ka mladima, znanju, jer to je budućnost ovog grada i naše zemlje. Ako jedno dete bude donelo pravilnu odluku posle ovog sajma, možemo da kažemo da smo uspeli, a siguran sam da će biti mnogo pravilnih i dobrih odluka – zaključio je Goran Vesić.

Dragomir Petronijević je rekao da je iz godine u godinu ponuda na ovom sajmu sve veća, te da sada ima u ponudi 47 stručnih i umetničkih škola u kojima mogu da se razvijaju talenti.

– Dobro je da roditelji dovedu svoju decu i saznaju šta sve ima na tržištu rada, kako mogu da postanu preduzetnici kroz radionice „Znanjem do cilja”, da organizuju svoj program ili daju inicijativu Gradu Beogradu preko Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Danas smo tu da čujemo sve predloge i sugestije, a potrudićemo se da zajedno sa republičkim partnerima to sprovedemo u delo – naveo je Petronijević.

On je mladima koji biraju svoje buduće zanimanje poručio da veruju u sebe, rade na sebi i da će sigurno uspeti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je da se ova manifestacija održava u pravom trenutku, kada veliki broj osmaka treba da izabere svoje buduće zanimanje, što je jedna od najvažnijih odluka.

– Važno je da se pravilno opredele i izaberu ne samo ono što vole i za šta imaju sklonosti već i ono što im može obezbediti adekvatnu karijeru i od čega mogu da žive – naveo je Martinović.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić izrazio je nadu da će na sajmu ubuduće ponuda stručnih škola biti veća.

On je zahvalio Gradu Beogradu na tome što, kako je naveo, izdvaja velika sredstva za opremanje i funkcionisanje predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škkola organizuju Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, Privredna komora Srbije i Filijala za grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *