četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Vesti / Svratište nova usluga socijalne zaštite

Svratište nova usluga socijalne zaštite

 

Na sednici Skupštine Grada Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu predložio je novu uslugu socijalne zaštite – svratište, koju su potom usvojili odbornici Skupštine grada u sklopu izmena i dopuna Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

– Ovu uslugu će po prvi put sistemski podržati Grad Beograd. Na ovaj način se pristupilo sveobuhvatnom rešavanju pitanja zaštite jedne od posebno ranjivih grupa, a to su deca koja žive i rade na ulici, čime Grad Beograd sprovodi aktivnu zaštitu ove dece – izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da je usluga svratište dostupna deci, mladima, odraslim i starim licima, koji žive ili rade na ulici i dobrovoljno zatraže ili pristanu na uslugu. Uslugom svratišta obezbeđuje se pružanje privremenih ili povremenih intervencija i zadovoljavanje trenutnih potreba, kao i posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti drugih usluga u zajednici.

– U okviru usluge svratišta, u skladu sa procenom potreba, korisniku se obezbeđuje obrok, uslovi za održavanje lične higijene, odeća, obuća i uslovi za njihovo održavanje, boravak, posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti usluga u zajednici (zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, pravnih i drugih usluga u zajednici), edukacija i podrška u sticanju osnovnih životnih veština i pružanje psihosocijalne podrške – precizirala je Nataša Stanisavljević.

Kako je naglasila, ulaganje u ovu vrstu usluge kao dela socijalne zaštite je najbolja prevencija, budući da se radi o kategoriji gde se u visokom stepenu regrutuje i prevenira, odnosno suzbija socijalna patologija.

– Stoga će Grad Beograd, u skladu sa prioritetima i potrebama, u narednom periodu razmatrati modalitete pružanja usluge svratišta koji će na najadekvatniji način odgovoriti potrebama dece i mladih – naglasila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Prema njenim rečima, usluga će se pružati u odvojenom delu Prihvatilišta za decu u novom prostoru u Ulici Živka Davidovića. Kapacitet svratišta će biti 30 korisnika, a početak usluge planiran je u toku 2019. godine.

Grad Beograd, u sklopu delatnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu, najdirektnije pruža podršku očuvanju porodice, naročito porodice koja se usled negativnih socijalnih indikacija nalazi u riziku.

– Nastojaćemo i dalje da na najadekvatniji način odgovoramo na potrebe dece i mladih iz ovih osetljivih kategorija, jer je upravo naša odgovornost da pružimo podršku deci bez roditeljskog staranja, kao i porodicama koje su socijalno ugrožene razvojrm sistema obrazovanja, zdravlja, pravosuđa, socijalne zaštite, zaštite od nasilja – izjavila je Stanisavljevićeva.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *