petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Otvoren Medjunarodni sajam etno hrane i pića

Otvoren Medjunarodni sajam etno hrane i pića

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas otvaranju 13. Međunarodnog sajma etno hrane i pića na Beogradskom sajmu. Mladenović je tom prilikom poručio da će Grad Beograd nastaviti da podržava poljoprivredne proizvođače sa svoje teritorije jer kao lokalna samouprava i glavni grad prepoznaje važnost ove privredne grane.

Događaju su prisustvovali sekretar za privredu Milinko Veličković, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, kao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević.

Mladenović je istakao da Međunarodni sajam etno hrane i pića umnogome pomaže malim poljoprivrednim proizvođačima. Ovo je 13. izdanje ovog Sajma i svake godine je primetan veći broj izlagača i proizvoda, naveo je Mladenović, što jasno ukazuje na činjenicu da je proizvođačima veoma važno da se ovde pojave i izlože svoje proizvode.

– Uglavnom su u pitanju mali proizvođači, gazdinstva u kojima su porodice nosioci posla, mada imamo i velike proizvođače koji su prisutni na Sajmu dugi niz godina. Osim toga, videli smo i ljude koji su počeli da izlažu na Sajmu kao mali proizvođači, a danas su daleko premašili nekadašnje kapacitete. Činjenica je da oni ne odustaju od Sajma i to je dodatni pokazatelj da je ova manifestacija izuzetno važna – rekao je Mladenović.

On je dodao da su na Sajmu su sve prisutniji i distributeri, što je veoma bitno za proizvođače jer olakšava plasman proizvoda.

– Za male proizvođače plasman je najosetljiviji deo poslovanja, jer je pojavom velikih tržnih centara i prodavnica prvi proboj na tržište prilično otežan. Nama je izuzetno drago što je ova manifestacija prevazišla okvire Srbije, imamo goste-izlagače iz Republike Srpske, a regionalni karakter svakom događaju daje na važnosti. Beograd je grad u kojem stalno boravi veliki broj stranih turista, što svakoj manifestaciji daje na značaju – naglasio je pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd shvata značaj poljoprivrede i svake godine obezbeđuje sve veća sredstva za ovu privrednu granu.

– Ove godine je obezbeđen značajan iznos za subvencije, odnosno bespovratna sredstva kojima proizvođači imaju priliku da unaprede proizvodnju. Subvencije su dodeljene za nabavku mehanizacije, stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo… Te grane poljoprivrede smo prepoznali kao veoma bitne i već sada se može videti da je štand Grada Beograda iz godine u godinu sve bogatiji ponudom. Na taj način podstičemo proizvodnju, ali i zapošljavanje, jer mala gazdinstva, zbirno, zapošljavaju ozbiljan broj ljudi – zaključio je Mladenović.

Stanojević je zahvalio Gradu Beogradu na doprinosu organizaciji ove manifestacije i naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede nastaviti da podržava Međunarodni sajam etno hrane i pića, kao i da u fokusu Ministarstva ostaju mali proizvođači.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *