petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Grejanje do daljnjeg

Grejanje do daljnjeg

Na sledećoj sednici Skupštine grada promenićemo odluku i omogućiti da se u slučaju ekstremno niskih temperatura van grejne sezone može uključiti grejanje, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na Televiziji „Pink”.

– Juče smo doneli odluku da pustimo tople probe i to je bio jedini način da po zakonu donesemo tu odluku, a to suštinski znači da će radijatori biti topli. Ovo je bilo moguće samo zato što remonti nisu počeli. Ovu situaciju smo rešili i drago mi je što je naše preduzeće pronašlo rešenje. Bio sam kod njih ujutru, zakazao kolegijum i našli smo zajedničko rešenje. Beograd je ovako pokazao da brzo reaguje i vodi računa o svojim građanima – rekao je Vesić.

Vesić je naveo da Beograd decenijama ima odluku Skupštine grada da se 15. aprila završava grejanje. Radijatori ostaju u fazi probnog rada do 3. maja, kada se sistem potpuno gasi jer se tokom leta obavlja remont kako bi sve bilo spremno za zimsku sezonu.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će ispred Bitef teatra, na skveru, biti podignut spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, te da će to biti lepa prilika da im se Beograd oduži.

– To će biti zanimljiv spomenik s obzirom na to da postoji jedna fotografija na kojoj su njih dvoje zajedno na biciklu. Malo je drugačiji i u duhu je onoga što su oni donosili u Beograd. Urbani džep na uglu Mileševske i Ulice cara Nikolaja počećemo da radimo u narednih nekoliko meseci i nazvaćemo ga Skver Dragana Nikolića. Tu ćemo postaviti skulturu koja će se zvati „Obraz uz obraz” i predstavljaće Dragana Nikolića i Milenu Dravić. Oni su čitavog života bili zajedno i tako će biti predstavljeni Beogradu – istakao je Vesić.

U Beogradu se vrše obimni radovi i već nekoliko godina uređujemo grad, naveo je Vesić i podsetio da je urađeno 20.000 kvadratnih metara pešačke zone u centru grada, da se radi Beograd na vodi, kao i 70 fasada u Zemunu, u Brankovoj ulici, a da je više od 200 fasada uređeno u centru grada. Sređeni su i Kosančićev i Obilićev venac.

–  To su planovi koji su postavljeni još osamdesetih godina. Kada je građena Knez Mihailova ulica krajem osamdesetih godina, u planu je bilo da se poploča i Obilićev, Kosančiećev i Topličin venac, ali nije bilo više novca, počeli su ratovi. Mi samo sporovodimo ono što su neki pametni ljudi planirali da se uradi. Tako da ne mogu da razumem zašto neko ne bi podržavao uređenje grada – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, završetak rekonstrukcije Trga republike planiran je 1. septembra, kao i Karađorđeve i Topličinog venca, međutim blokiranjem radova sprečava se završetak u tom roku.

– Trg republike će biti najuređeniji beogradski trg. Beograd zaslužuje da ima uređen centralni trg kao i svi drugi veliki gradovi u svetu. Sledećeg februara ćemo urediti Savski trg, po obodima će ići tramvajski prevoz i autobmobili, u sredini će biti spomenik Stefanu Nemanji, a radovi počinju u narednih nekoliko meseci. Saobraćaj će tokom rekonstrukcije funkcionisati. To je novi centralni trg u gradu gde će se ukrštai dve metro linije. Rekonstrukcijom će Ulica kneza Miloša dobiti novi izgled – radove počinjemo sledeće godine. Ta ulica će imati šest traka, neće biti parkiranja na ulici, garaža će biti u jednom nivou ispod nje i ulica će izgledati kao svetski bulevar. Beograd to treba da ima i većina građana tako misli – rekao je Vesić.

Kako je naveo, Karađorđeva ulica se radi i biće gotova 1. septembra, nakon toga kreće rekonstrukcija keja koja će se raditi tokom jeseni i sledeće godine.
– Tu dolazi veliki broj turista i tu je njihov prvi susret sa Beogradom. Trenutno radimo urbanistički plan za obnovu zgrade Đumrukane, tu je bilo prvo pozrište u Beogradu, ali ideja je da na tom mestu napravimo folklornu scenu gde će folklorne grupe iz čitave Srbije svakodnevno nastupati, kako bi turisti mogli da uživaju u srpskom folkloru. Tu ćemo uraditi uspinjaču, dva lifta, kojim će moći da se popnu direktno na Kosančićev venac, a tu trenutno radimo i galeriju. U tom delu keja završava se i pasarela koja povezuje Beogradsku tvrđaju sa Beton halom. Ovaj deo se potpuno menja i Savamala ponovo postaje ono što je nekada bila – trgovački centar Beograda – precizirao je Vesić.

Kako je naglasio, svaki strani investitor gleda šta se dešava u nekoj zemlji – od kada je Aleksandar Vučić na vlasti, u Srbiji je otvoreno gotovo 200 fabrika u kojima radi skoro 200.000 ljudi.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *