utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Maska na ulici opasan otpad

Maska na ulici opasan otpad

Zaštitnim maskama može da se prenese zaraza zbog čega ih je potrebno upakovati pa tek onda baciti u smeće. – Zajedno sa ostalim komunalnim otpadom završavaju na deponiji „Vinča“
Jedna od mera prevencije protiv virusa kovid 19 je, prema preporukama epidemiologa, korišćenje maski. Izgleda da su njihovi apeli bar donekle stigli do ušiju većine sugrađana, tako da je u poslednje vreme i pojačana upotreba ove vrste zaštite usta i nosa. Mnogi od njih koriste pamučne maske, ali veliki broj ljudi i dalje upotrebljava hirurške. Mnogo od tih nošenih maski, nažalost, završi na ulici, na travnjaku, pored parkovske kantice, kontejnera, pa čak i u cvetnjacima u parkovima. A nošene maske se tretiraju kao medicinski otpad i njima se može preneti zaraza. Zbog toga je veoma važno na pravilan način ih upakovati, a tek onda baciti da neko od sugrađana ili radnika „Čistoće” ne bi došao u dodir sa njima.

– U toku ove epidemije kućni, klasični komunalni otpad nosi rizik da u nekom trenutku postane infektivni, zbog čega apelujemo na sugrađane da, uz malo truda, potencijalno opasan medicinski otpad odlože na trenutno najbolji mogući način, razvrstavajući ga od ostalog otpada. Potrebno je da, ukoliko postoji mogućnost, pre nego što bace zaštitne maske, rukavice i iskorišćene papirne maramice, taj otpad dezinfikuju prskanjem nekim od dezinfekcionih sredstava ili makar stave u posebnu kesu koju će pre bacanja u komunalni otpad vezati i tako osigurati da se taj otpad ne osipa – objašnjavaju u „Čistoći”.

Na ovaj način sprečava se osipanje potencijalno opasnog, infektivnog otpada, a time i smanjuje mogućnost širenja virusa korona. Zato bi bilo najvažnije da sugrađani otpad ne ostavljaju pored kontejnera, da ne formiraju divlje deponije, da zatvaraju poklopce na kontejnerima i da za to koriste nožnu papuču kako ne bi dolazili u kontakt sa sudovima za odlaganje otpada.

Još nema naznaka da bi ova vrsta otpada, odnosno hirurških maski, mogla da se reciklira. U teoriji je to moguće, ali je taj proces dosta komplikovan, naročito kada je reč o prikupljanju. Za sada maske zajedno sa ostalim komunalnim otpadom završavaju na deponiji „Vinča”.

Izvor: Politika.rs

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *