utorak , 30 априла 2024
Početna / Vesti / Grad nastavlja da obezbedjuje uslove za bolji život dece

Grad nastavlja da obezbedjuje uslove za bolji život dece

Povodom Međunarodnog dana deteta, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević čestita deci dan koji je posvećen borbi za njihova prava, i borbi za mogućnosti da svako dete, bez obzira na različitosti, ispuni svoje potencijale, vođene principom ravnopravnosti i nediskriminacije.

Ona je istakla da Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastoji da na najadekvatniji način odgovori na potrebe dece i mladih iz osetljivih kategorija, u cilju obezbeđivanja što kvalitetnijih uslova za boravak i rad sa decom, pružajući im podršku i pomoć koja im je potrebna, kroz unapređenje sistema socijalne zaštite, razvijanje raznovrsnih servisnih usluga namenjenih ovoj kategoriji stanovništva, i kontinuiranom međusektorskom saradnjom institucija i ustanova koje se bave socijalnom zaštitom.

– Grad će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku, u cilju sprečavanja nasilja nad decom i diskriminacije, kroz obezbeđivanja ravnopravnih uslova za bolji život sve dece – dodala je Nataša Stanisavljević.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila. Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje. Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Zadatak je promocija interakcije i razumevanja među decom, kao i postizanje dobrobiti dece širom sveta. Obeležavanjem ovog dana skreće se pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima.

Prema procenama Sekretarijat za upravu za 2017.godinu u Beogradu živi 311.146 dece, odnosno udeo dece u ukupnoj populaciji u Beogradu iznosi 18,44 odsto.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *