četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Najstarijima besplatne pozorišne karte

Najstarijima besplatne pozorišne karte

Grad Beograd nastavlja akciju koja je započeta prošle godine i pokazala se veoma uspešnom, te ćemo povodom Svetskog dana pozorišta, 27. marta obilaziti klubove za stare i deliti besplatne karte za pozorišne predstave, najavila je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović gostujući na RTV Studio B.

– Ova akcija sprovodi se uz veliku podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu, a sva gradska pozorišta su se odazvala i obezbedila određeni broj karata, tako da će stariji sugrađani imati priliku da ponovo uživaju u predstavama iz svoje mladosti. Mi smo potpuno promenili pristup i u stalnom kontaktu smo sa njima, što su stariji surađani prepoznali i prihvatili našu pomoć – istakla je Andrea Radulović precizirajući da će besplatne karte za pozorišta tokom sledeće nedelje moći da se podignu u klubovima za stare, a uskoro će takva akcija biti organizovana i za muzeje.

Ona je posebno naglasila da su u rad sa starijim sugrađanima uključeni i mladi, uz pomoć Kancelarije za mlade i Sekretarijata za sport i omladinu. Oni su pokazali solidarnost i pomagali starijim sugrađanima kada je u pitanju zamena zdravstvenih knjižica, odlazak u prodavnicu, kupovina lekova, ali i razgovor sa starima koji im mnogo znači jer je većina njih usamljena.

Ono što ova gradska vlast radi, kako je istakla, a što je ranije bilo zaboravljeno, jeste negovanje odnosa između starih i mladih generacija. Na taj način mladi se odužuju starima za sve što su uradili za naš grad, a ujedno nastavljaju da grade Beograd.

V.d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević naglasila je da je Grad Beograd pokrenuo koncept aktivnog starenja.

– Po tome smo prvi i tako smo i postali primer drugim gradovima u Srbiji. Ne treba zaboraviti da u Beogradu živi oko 400.000 penzionera. To su ljudi koji su gradili ovaj grad i ovo je najmanje što možemo da uradimo za njih. Ovim konceptom aktivnog starenja, klupskom mrežom koja se svake godine uvećava, pružaju se prave mogućnosti za druženje, ali i sticanje novih veština. Uspeli smo da postignemo da svaka opština ima svoj klub jer smo prethodno zatekli sistem neravnomernog razvoja. U poslednje tri godine otvorili smo pet novih klubova, a dva smo kompletno renovirali. Prošle godine prvi smo pokrenuli koncept međugeneracijske saradnje i sproveli brojne aktivnosti – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da je grad, prepoznajući potrebe starijih sugrađana i njihovu želju da se sa njima razgovara, otvorio novi kreativno-edukativni centar u Svetogorskoj ulici.

– Tokom prošle godine organizovali smo oko hiljadu aktivnosti za starije sugrađane, održana su tri festivala, a tako ćemo nastaviti i ubuduće kako bi im život učinili lepšim i ispunjenijim – istakla je Nataša Stanisavljević.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *