sreda , 21 фебруара 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Jesen čeka 15.420 mališana

Jesen čeka 15.420 mališana

Trenutni broj predškolske dece u Beogradu je 15.420, te se očekuje da isti broj njih krene u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017/2018. godini, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

U prvi razred osnovne škole u školskoj 2017/2018. godini upisuju se mališani rođeni 2010. i ona deca koja su rođena do 1. marta 2011, odnosno ona koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Upis u osnovnu školu počinje 1. aprila, a završava se 31. avgusta. Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole. Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.

Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta primenom standardnih postupaka i instrumenata.

Upisivanje deteta u školu za učenike sa smetnjama u razvoju vrši se na osnovu preporuke izabranog lekara nadležnog doma zdravlja, procene interresorne komisije za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku i uz saglasnost roditelja. Upis dece sa smetnjama u razvoju u osnovnu školu definisan je Pravilnikom o pružanju dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku.

Dete se može upisati u školu i sa šest do šest i po godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u školu koje vrši psiholog škole primenom standardnih postupaka.

U postupku provere spremnosti, na osnovu mišljenja psihologa, škola može da preporuči upis u prvi razred i odlaganje polaska deteta u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj roditelj odnosno staratelj ako namerno ili bez opravdanog razloga ne upiše dete u osnovnu školu ili ako dete bez opravdanih razloga ne pohađa nastavu u osnovnoj školi, navodi se u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Preporuka

Arandjelovac opet u znaku mladenovčana

Na internacionalnom karate turniru Arandjelovac open, koji je okupio skoro 1000 takmičara iz 9 država …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *