petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd osniva savet za unapredjenje položaja roma

Beograd osniva savet za unapredjenje položaja roma

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je u Starom dvoru, povodom Svetskog dana Roma, porodice Jurakić i Memetović koje su živele u neformalnim naseljima, nakon čega su dobile socijalne stanove.

Događaju je prisustvovala i vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, a Mali je u razgovoru sa članovima pomenutih porodica naveo konkretne korake koje će grad preuzeti u narednom periodu i najavio sistemsko rešavanje problema sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalnosti.

– Imao sam priliku da razgovaram sa porodicama Jurakić i Memetović, koje oslikavaju napore Grada Beograda u nastojanju da poboljša položaj Roma. U protekle tri godine, 303 romske porodice sa ukupno 1.389 članova pronašlo je krov nad glavom. Uspeli smo da ih iselimo iz nehigijenskih i neformalnih naselja, kao i da im obezbedimo socijalne stanove – rekao je Mali i dodao da je organizovan veliki broj motivacionih radionica i obuka kako bi ljudi romske nacionalnosti lakše pronašli posao.

Prema njegovim rečima, radi se na kompletnoj socijalizaciji dece jer svakako postoji želja da romska deca redovno idu u vrtić i školu, kao i da imaju zdravstveno osiguranje.

– To su stvari koje Grad Beograd radi tokom poslednjih nekoliko godina, a koje u prošlosti nije radio. Sve to naravno ima za cilj poboljšanje položaja Roma u našem gradu. Uskoro će biti oformljen Savet za unapređenje položaja Roma na nivou grada, kao i da se jednom mesečno sastajemo sa predstavnicima udruženja Roma i rešavamo njihove probleme. Na taj način ćemo sistemski raditi na poboljšanju položaja Roma u Beogradu – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da će grad, prateći Strategiju za unapređenje položaja Roma do 2025. godine koju sprovodi Vlada Republike Srbije, napraviti akcioni plan kako bi problem nehigijenskih i neformalnih naselja bio rešen na teritoriji grada.

– U ovom trenutku ih ima oko 140 i svako će biti rešeno. Tokom tekuće godine ćemo pokušati da rešimo tri nehigijenska naselja – Grmeč u Zemunu, Čukarička šuma na Čukaričkoj padini i deponija Vinča u Grockoj. Ipak, akcenat ne sme da bude na nehigijenskim naseljima, već na kompletnom poboljšanju položaja Roma u Beogradu. Beograd je grad u kojem bi svako trebalo da dobije šansu i drago mi je da posle nekoliko decenija Romi konačno mogu da pokažu smer u kojem bi želeli da ide put poboljšanja njihovog položaja – zaključio je Mali.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović je ukazao na najveće probleme sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalnosti.

– Svetski dan Roma je dobra prilika da se ukaže na različitost, ali i značaj romske zajednice u Srbiji. Želimo da pošaljemo jasnu poruku i ukažemo na težak položaj Roma. Tu pre svega mislim na nedostatak obrazovanja, zaposlenja, ali i na siromaštvo. Takođe, još uvek su na sceni diskriminacija, stereotipi i predrasude koji su usmereni ka romskim zajednicama – rekao je Mihajlović.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *