petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Turci merkaju Razvitak

Turci merkaju Razvitak

 

Vlasnik turskih tekstilnih firmi „Zeyteks“ i „Truva“, Zihni Yildz, sa saradnicima i predstavnicima opštine Mladenovac, obišao je objekat i zemljište bivše konfekcije „Razvitak“ za čiju kupovinu je turski privrednik zaintresovan.

Sadašnji vlasnik „Razvitka“, slovenačka firma „Bodočnost“ oglasila je prodaju objekta, a Zihni Yildz, vlasnik dve turske tekstilne kompanije za šivenje i bojenje tekstila, zainteresovan je za kupovinu kompleksa bivšeg „Razvitka“.

Predstavnici gradske optšine Mladenovac, grada Beograda i Vlade Srbije, upoznali su Yildza sa trenutnim statusom ove firme, saobraćajnom infrastrukturom Mladenovca i kadrovskim potencijalima naše opštine za ovu granu privrede. Predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, rekao je da će firma iz Turske imati svu pomoć i podršku Vlade Srbije, grada Beograda i opštine Mladenovac. On je istakao da Mladenovac ima tradiciju u tekstilnoj industriji, da ima dosta nezaposlenih radnika koji su radili na ovim poslovima ali i da se u Tehničkoj školi učenici školuju za zanimanja iz tekstilne struke.

Direktor i vlasnika turskih firmi, Zihni Yildz naglasio je da ova kompanija želi da investira u Srbiju kao i da su dobijali dosta ponuda iz bivših jugoslovenskih republika, naročito iz Bosne i Hercegovine, ali da je firma zainteresovana za Srbiju iz više razloga.

alt– Imamo jasan biznis plan koji podrazumeva fokus na pokretanje proizvodnje u okolini Beograda. Dopao nam se ovaj kraj i generalno smo zadovoljni Mladenovcem. Ono što smo danas videli na lokaciji u Mladenovcu izgleda odgovarajuće za naše potrebe. Planiramo da otvorimo fabriku za proizvodnju odeće i u roku od dve godine zaposlimo oko 200 radnika, a kroz pet godina ukupno 700 radnika. Pored radnika koji bi bili angažovani u samoj fabrici, naša poslovna strategija je i da sarađujemo sa ženama koje bi mogle da rade i od kuće, tako da je uvek moguće upošljenje i dodatnih radnica. Takođe, plan je da otvorimo pored te fabrike i pogon za bojenje tekstila.

Mi kupce imamo, to su robne kuće iz Evrope i Velike Britanije, radimo za njih, tačnije proizvodimo direktno za evropske brendove. Ne želimo da bacamo novac već da ga uložimo u proizvodnju, tehnologiju i radnike. Ono što nam je sada bitno je da imamo kompletnu dokumentaciju o stanju objekta, temelja i zidova od čega će zavisiti da li će objekat morati da se ruši ili adaptira što utiče na vrednost naše investivcije. Takođe nam je važno da se odredi da li je pored postojećeg kompleksa moguće otkupiti zemljište, odnosno proširiti privrednu zonu rekao je Yildz.

Po završetku sastanka u opštini Mladenovac, delegacija iz Turske sastaće se sa predstavnicima grada Beograda i Vlade Srbije. Budućnost ove investicije zavisiće pre svega od direktnog dogovora kupca i prodavca nekadašnjeg „Razvitka“, turske kompanije i sadašnjih vlasnika iz Slovenija ali i od aranžmana koji turski investitor sklopi sa Vladom Srbije.

 

Izvor: Mladenovac.rs

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *