petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd za sada bezbedan

Beograd za sada bezbedan

 

Dve trećine žarišta na deponiji u Vinči je zatrpano, očekuje se da požar uskoro bude potpuno lokalizovan i nema povećanja radiokativnosti u vazduhu, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na RTV Studio B.

On je naglasio da Gradski zavod za javno zdravlje, na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, dnevno izveštava o kvalitetu vazduha i meri više od 200 jedinjenja u vazduhu.

Prema tome, svi njihovi izveštaji o kvalitetu vazduha dostupni su na njihovom sajtu i ništa se ne krije od građana, ponovio je Mladenović.

– Zavod vrši merenja na 24 lokacije, a mi smo zbog žalbi građana koji žive u blizini deponije, tražili da se meri i na još četiri lokacije. Svi ti izveštaji govore da nema dodatnih zagađenja i koncentracija preko graničnih vrednosti. Deponija u Vinči nalazi se na velikoj površini, decenijama se tamo taložilo smeće i ovakve rizike smo imali i ranije. Žarišta su se pojavila na nekoliko mesta i samo gašenje je moralo da traje duže – rekao je Mladenović.

On je dodao da nema razloga za panikom jer treba verovati Gradskom zavodu za javno zdravlje, koji je renomirana ustanova i dobro radi svoj posao, a ne nekima koji na ovakvoj priči sakupljaju političke poene, jer ovo nije politika.

On je podsetio da je ova gradska vlast 2015. godine započela ozbiljan proces uređenja deponije, da se ona sredi, zatvori, kako bi se drugačije i na savremen način upravljalo otpadom.

– Na pragu smo rešenja za ovaj problem. Za manje od mesec dana imamo otvaranje finalnih ponuda za javno-privatno partnerstvo, a investicija je vredna 300 miliona evra. Drugo je pitanje zašto to do sada nije urađeno, jer da se to dogodilo barem pre deset godina, danas bismo imali jednu modernu fabriku za preradu otpada koja bi proizvodila energiju i koja bi donosila profit gradu – istakao je Mladenović i opovrgao glasine da je neko namerno zapalio deponiju jer to nije ni moguće, pošto su žarišta na dvadesetak metara dubine.

On je naglasio da postoji procedura kada je u pitanju javno-privatno partnerstvo i da to ništa nije urađeno naprečac zbog ovog požara.

– Pregovori traju jer nam je potrebno da zaštitimo interes grada i da nađemo najbolju ponudu, i zato oprezno ulazimo u taj posao. Nadamo se i očekujemo da će kompanija koja bude dala najbolju ponudu, od pet koje su ostale u poslednjem krugu, dati najbolje rešenje, da će grad imati ozbiljan profit, a građani korist – rekao je zamenik gradonačelnika naglasivši da je ceo proces bio potpuno transparentan.
 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *