petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Elektronski recepti od nove godine i u Mladenovcu

Elektronski recepti od nove godine i u Mladenovcu

Elektronski recepti od danas se uvode u 10 beogradskih opština i do kraja godine zameniće papirne recepte u celom Beogradu, a početkom sledeće godine pacijenti u celoj Srbiji do leka će dolaziti „e-receptom“, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je za RTS rekao da je uvođenje „e-recepta“ u zdravstveni sistem odlična vest za sve pacijente, a posebno za hronične bolesnike, koji više neće morati da odlaze svakog meseca ili češće po novi papirni recept.

– Ovako će na osnovu procene njihovog lekara, jednom ili dvaput godišnje otići kod lekara osim ako nema nekih promena, a za sve ostalo idu direktno u apoteku po lek koji su do tada koristili – rekao je Lončar

Ministar je dodao da se elektronski recepti postepeno uvode jer je bilo potrebno obučiti sve one koji učestvuju u ovom procesu.

Apoteke u kojima je moguće preuzeti lekove putem elektronskog recepta biće obeležene posebnim nalepnicama.

Na pitanje koliko će nova mera olakšati posao lekara i doprineti uštedama u zdravstvenom sistemu, Lončar je naveo da će ubuduće lekari opššte prakse biti rasterećeniji i da će višše moci da se bave preventivom, a ne papirologijom i birokratijom.

– Godišnje se izda 65 miliona papirnih recepata, tako da će sada biti izbegnuti komplikacije oko toga. Ovo je ozbiljan benefit i za pacijente koji neće morati da plaćaju participaciju i stalno zakazuju dolazak kod svog lekara – rekao je Lončar.

Elektronski recepti od danas su dostupni u Domovima zdravlja u beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *