subota , 4 маја 2024
Početna / Ostalo / OEBS i romi na istom zadatku

OEBS i romi na istom zadatku

Članovi misije OEBS u Srbiji za inkluziju Roma, razgovarali su sa predstavnicima gradske opštine Mladenovac o integraciji pripadnika romske nacionalne zajednice i rezultatima mobilnih timova za inkluziju Roma.

Kako je rekao Vladimir Rusić, savetnik za Mobilne timove, glavni cilj OEBS-a bio je da pomogne formiranje mobilnih timova kako bi se stvorila trajna veza između institucija na nacionalnom i lokalnom nivou sa pripadnicima romske zajednice.

Projektom koji je finansirala Evropska unija formirana je mreža mobilnih timova i koordinatora u 20 opština i gradova u Srbiji koji svakog meseca podnose izveštaje i sarađuju kako bi popravili uslove života Roma u Srbiji.

Gradska opština Mladenovac jedina je opština u Srbiji koja je samostalno, van ovog projekta, formirala krajem 2016. godine, lokalni Mobilni tim za inkluziju Roma za šta je pohvaljena od predstavnika misije OEBS-a kao i inicijator ove ideje, član Veća gradske opštine Mladenovac Suzana Vasić.

Mobilni tim za inkluziju Roma gradske opštine Mladenovac ima pet članova i čine ga član Veća gradske opštine Mladenovac zadužen za socijalna pitanja, nacionalne manjine, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, predstavnici Centra za socijalni rad Beograd, odeljenje Mladenovac i Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Mladenovac kao i zdravstvena medijatorka i pedagoški assitent za teritoriju gradske opštine Mladenovac.

Tim je od svog osnivanja radio na redovnim posetama romskim naseljima, odnosno ispitivanjima potreba romske zajednice u opštini, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i zapošljavanja

Predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, rekao je da je formiranje Mobilnog tima jedan od koraka opštine Mladenovac u stvaranju efikasnog plana za rešavanje različitih problema Roma koji će dati dugoročne rezultate. Glišić je istakao da se gradska opština Mladenovac angažovala na rešavanju infrastrukturnih problema u romskim naseljima ali da su obrazovanje i edukacija osnov za realno unapređenje položaja Roma kako bi se osposobili za ravnopravno učešće na tržištu rada.

Preporuka

Veliki ispit za Milutinac

Kako lepo izgleda prolećna tabele Prve lige Srbije za žene. Dame iz Topole, ekipa Karadjordja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *