sreda , 24 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Održan jubilarni Sabor vinogradara i voćara

Održan jubilarni Sabor vinogradara i voćara

Povodom 14. februara, Svetog Trifuna slave Udruženja vinogradara i voćara opštine Mladenovac, održan je 20. Sabor proizvođača vina i rakije u Motelu „Vojinović“. Generalni sponzor sabora je gradska opština Mladenovac.

Sabor se tradicionalno organizuje kako se bi se posepešio razvoj vinogradarstva i voćarstva na području opštine Mladenovac gde je od 28.000 hektara obradivih površina, oko 5.000 hektara je pod zasadima vinograda i voćnjaka. Udruženje vinogradara i voćara opštine Mladenovac ima preko 280 članova, a ove godine učestvovalo je 62 proizvođača rakije i vina, sa preko 100 uzoraka.

Stručna komisija na čelu sa prof. dr Slobodanom Jovićem, našim najpoznatijim enologom i somelijerima Milošem Milićevićem i Robertom Bodom ocenila je najbolja vina i rakije proizvedena u 2016. godini. Na slavi Udruženja, dodeljene su nagrade najboljim proizvođačima u kategorijama belo vino, roze, ružica, crveno vino, šljivovica, loza, komovica i voćna rakija. Domaćini slave bio je Vladimir Marić iz Koraćice.

Ovogodišnji Sabor, otvorio je Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac. On je domaćinu čestitao slavu i poželeo voćarima dobar rod.

– Kao predsedniku gradske opštine Mladenovac, koja je pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora, drago mi je da što sam u vašem društvu na obeležavanju slave Svetog Trifuna kao i dvedesetog Sabora vinogradara i voćara opštine Mladenovac.

Napornim radom, ulaganjem i stalnim usavršavanjem mladenovački voćari su postali najvitalniji deo naše poljoprivrede. Vaši proizvodi svojim kvalitetom uvek nalaze put do domaćih i stranih kupaca, a u teškim ekonomskim vremenima, mnogo puta ste pokazali i dokazali da ste sposobni, vredni i snalažljivi domaćini.

Opština Mladenovac vam duguje zahvalnost jer ste svojim proizvodima trajno vezali imena našeg grada i sela za simbol kvalitetne i zdrave hrane i piće što je danas retkost.

Izvor: Opština Mladenovac

Drago mi je što je gradska opština Mladenovac u prilici da bude pokrovitelj okupljanja i druženja ovolikom broju domaćina iz naše opštine. Siguran sam da ni jedna organizacija u našoj opštini ne može da okupi ovoliki broj kvalitetnih ljudi kao što to čini Udruženje vinogradara i voćara na svojoj slavi.

Domaćinu slave, gospodinu Vladimiru Mariću i njegovoj porodici čestitam slavu uz želju da je provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju. Svima vama, voćarima i vinogradarima želim dobro zdravlje, rodnu godinu i dobru berbu – rekao je Glišić.

Najboljim proizvođačima vina i rakija diplome su uručili Vladan Glišić,predsednik gradske opštine Mladenovac, Gordana Dimitrijević Bjeličić, član Veća zadužena za poljoprivredu i Nikola Milisavljević, predsednik Udruženja vinogradara i voćara opštine Mladenovac

Izvor: Opština Mladenovac

Nagrade:

Bela vina

1. mesto – Avramović Negovan, Dubona

2. mesto – Nešić Stefan, Mala Vrbica

3. mesto – Marković Slobodan, Velika Krsna

Vino roze i ružica

1. mesto – Darko Blagojević, Selo Mladenovac

2. mesto – Nešić Stefan, Mala Vrbica

3. mesto – Avramović Z. Miloš, Dubona

Crveno vino

1. mesto – Darko Blagojević, Selo Mladenovac

2. mesto – Željko Živanović, Koraćica

3. mesto – Vukadinović Vladimir i Nemanja, Granice

Šljivovica

1. mesto – Milisav Marković, Pružatovac

2. mesto – Jovičić Andrija, Vlaška

3. mesto – Janković Rade, Koraćica

Komovice i loze

1. mesto – Marić Vladimir, Koraćica

2. mesto – Miloš Pantić, Rajkovac

3. mesto – Željko Živanović, Koraćica

Voćne rakije

1. mesto – Marić Vladimir, Koraćica

2. mesto – Željko Živanović, Koraćica

3. mesto – Petar Milovanović, Jagnjilo

Preporuka

Održana sednica Veća

Na sednici Veća gradske opštine Mladenovac održanoj 13. februara usvojene su sve tačke dnevnog reda. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *