sreda , 24 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Deca oduševljena balonom

Deca oduševljena balonom

U organizaciji Centra za kulutru Mladenovac u goste deci iz našeg grada bio je Balon klub „Dambos“ iz Beograda, koji je na starom „Sajmištu“ prikazao kako ovi baloni rade, na opšte zadovoljstvo naših najmaldjih sugradjana. Srdjan Srdić pilot ovog balona bio je raspoložen za priču i pojasnio kako ovih baloni funkcionišu.

– Visina leta ovih balona je neograničena, samo preko 3000 metara pilot i posada moraju da imaju maske sa kiseonikom – pojasnio je Srdić. U Srbiji postoji samo jedan ovakav balon, ovo su najmasovniji u svetu toplo-vazdušni baloni, koji koriste propan, i koji se takmiče u preciznom letenju, jedino što od uslova mora da bude, a to je da nema jakog vetra i na taj način možemo da lako upravljamo balonom, u protivnom upravljanje je ili teško ili onemogućeno. Razgranata su takmičenja balona kako evropska tako i svetska. Svake godine učestvuje po dve hiljade balona. Cena je osnovni razlog zašto u Srbiji nema više ovakvih balona, iako, to na prvi pogled izgleda prosto, dosta je skupo zbog samog tog specijalnog materijala i kupole, koja mora da izdrži 130 stepeni temperaturu unutar te kupole, i to je ono što je skupo. Svuda u svetu privredni subjekti su prepoznali interes, da na kupoli stave svoj logo i da se na taj način reklamiraju, onda oni to daju na korišćenje balonskim klubovima.

– Srbija je pre više od 100 godina imala dva balona danas samo jedan?

– U Srbiji postoji samo jedan balonarski klub „Dambos“ to smo mi i postojimo od 2000 godine. Ranije je bilo više klubova, nažlost ugašeni su upravo iz finansijskih razloga. Ja opstajem u ovoj grani upravo zbog naše istorije, zato što je 1909 godine prva sprava za letenje, koja je bila u Srbiji, bila je upravo balon. Srbija je tada imala dva balona, na kupoli je bilo ispisano Srbija, korišćeni su u vojne svrhe, u to vreme Srbija je bila medju četiri zemlje sveta koje su uopšte imali balon. Tek kasnije su stigli avioni. Baloni su nastali kao želja čoveka da leti. Danas mnoge zemlje imaju dosta balona, Slovenija 80, Madjarska 350 da ne pričamo o zapadnoj Evropi ili Americi. Naš klub je dobio ime po slončetu koje leti, ali da nas Dizni ne bi tužio na Dambo smo dodali S kao Srbija, učesnici smo Evropskog prvenstva i mnogih drugih takmičenja i uprkos teškim finansijskim prilikama uspevamo nekako da opstanemo – jasan je pilot balona Srdjan Srdić.

Preporuka

Održana sednica Veća

Na sednici Veća gradske opštine Mladenovac održanoj 13. februara usvojene su sve tačke dnevnog reda. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *