petak , 29 марта 2024
Početna / Ostalo / Dva miliona eura za upravljanje ljudskim resursima
Delegacija Evropske Unije

Dva miliona eura za upravljanje ljudskim resursima

Predstavnici dvadeset lokalnih samouprava, među kojima je i Grad Beograd, potpisali su danas u Skupštini grada Memorandum o saradnji i razumevanju, kojim će biti omogućeno unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima. Donatori projekta su Evropska unija i Savet Evrope, u ukupnom iznosu od dva miliona evra, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

U ime Grada Beograda, memorandum je potpisao zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je tom prilikom istakao da savremene funkcije upravljanja ljudskim resursima osiguravaju poštovanje zakona i adekvatan pristup ovom zadatku, u skladu sa dobrom praksom koja se primenjuje u Evropskoj uniji. On je podesetio da je Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave usvojen 2016. godine, te da on podržava stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i obavezu usvajanja ključnih akata u ovoj oblasti.

– Projektom koji traje do kraja ove godine planirane su obuke i interaktivne i grupne radionice za savremeno upravljanje ljudskim resursima, a očekujemo da će za ovo vreme lokalne administracije biti osposobljene za sprovođenje novog pravnog okvira za zaposlene. Očekuje se i da će znatno biti unapređena svest o značaju i ulozi upravljanja ljudskim resursima. Uveren sam da će se na ovaj način razviti efikasniji sistem odgovorne javne uprave i poboljšati rad zaposlenih – rekao je Mladenović.

On je izrazio i nadu da će se zahvaljujući projektu unaprediti i kvalitet usluga koje se pružaju sugrađanima, što i jeste prioritetni korak u reformi javne uprave. Kako je naveo, ovo potonje se zasniva na pet osnovnih načela – decentralizaciji, depolitizaciji, profesionalizaciji, racionalizaciji i modernizaciji.

– Grad Beograd će, kao i do sada, pružiti bezrezervnu podršku i učiniti sve iz svoje nadležnosti kako bismo što pre došli do uređene i efikasne lokalne administracije, čiji zaposleni mogu da odgovore na sve izazove i to na dobrobit svih građana. Kvalitet usluga koje su pružaju sugrađanima nesumnjivo je jedan od prioriteta ove gradske vlasti – istakao je Mladenović.

Ministarka Ana Brnabić je navela da je za projekat vladalo veliko interesovanje jer su se prijavile 93 lokalne samouprave, što je odlična naznaka da su odgovorne i da znaju da prepoznaju svoje potrebe. Transparentnost i profesionalizam lokalnih samouprava od ključnog su značaja, a projekat dolazi u pravo vreme zbog implementacije novog zakona o zaposlenima.

Ona je najavila formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, koja će biti nezavisna institucija, ali će uključivati lokalne samouprave, te se konačno očekuje znatan progres u ovoj oblasti u Srbiji. Postoji veliki prostor za međuopštinsku saradnju i u tome će se lokalne samouprave ohrabrivati, precizirala je Ana Brnabić.

– Trudićemo se da iskustvo dvadeset lokalnih samouprava prenesemo na sve ostale u Srbiji, kako bismo krenuli u nove izazove. Planiramo da u aprilu počnemo veliki krug obuka lokalnih samouprava, kako bismo zajedno pokazali građanima da mi jesmo njihov servis – poručila je Ana Brnabić i ocenila da se od projekta na prvom mestu očekuje promena svesti u načinu rada.

Potpisnike memoranduma pozdraviti su i ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, šef misije Saveta Evrope Tim Kartrajt i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

Među dobitnicima paketa podrške su i beogradske opštine Savski venac i Stari grad.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *