četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Učenici jure nagrade

Učenici jure nagrade

Više stotina srednjoškolaca okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića na prezentaciji takmičenja „Najbolja start-ap ideja”, u okviru kojeg, zajedno sa studentima iz naše zemlje, mogu da se nadmeću za vredne nagrade, prezentujući svoje preduzetničke ideje. Kako je istakao član Gradskog veća Dragomir Petronijević, prijave se podnose do 20. marta, a radi se u timu od dvoje do petoro.On je precizirao da će o najboljima odlučivati komisija sačinjena od privrednika, koji će finansijski i omogućiti da se najbolji nagrade. Zahvaljujući svom iskustvu, oni će ocenjivati da li ideja ima smisla i da li može da opstane na tržištu.

– Takmičenje će mladima omogućiti i da mnogo nauče, između ostalog kako republika i grad podstiču preduzetništvo. Prošle godine imali smo 33 programa, a ove godine su nastavljeni i unapređeni – naveo je Petronijević.

On je podsetio da je grad ove godine izdvojio 120 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, ali i da je na dve godine obezbedio besplatno korišćenje lokala.

– To je neka vrsta „kiseonika” i proračunali smo da je dve godine dovoljno da od svoje ideje razviju proizvod i postanu konkurentni, a da su pritom oslobođeni plaćanja zakupa prostora. Ideja je trideset odsto uspeha, a čak sedamdeset procenata čine načini da se proizvod proda – kazao je Petronijević i dodao da društvene mreže umnogome mogu da pomognu, kako bi se proizvodi plasirali i kako bi došli do kupaca.

Preduzetništvo je veliki izazov, naglasio je Petronijević, ali nagrada jeste to što je čovek samom sebi gazda i što može da otvara nova radna mesta i zapošljava.

Petronijević je podsetio i na velike uspehe Naučno-tehnološkog parka, gde danas posluje 41 firma i 450 inženjera. Moderna tehnologija omogućava da se radi i za strano tržište, što je i cilj, kako bi mladi ostajali u zemlji. On je mladima poručio da veruju u sebe, upijaju što više znanja i veština i vredno rade na svojoj ideji, nakon čega će uspeh biti zagarantovan.
Naglasio je i da je u ovom poslu veoma važno ispitati tržište, kao i to da se zajednički angažuju jer jedni druge mogu da dopunjuju. Skupština Beograda će se potruditi da vam bude dostojan partner, poručio je na kraju Petronijević.

Tokom marta potrebno je da mladi urade nacrte svojih ideja, a od 27. marta biće obavešteni o obukama za njihove timove, koje će se održati u Naučno-tehnološkom parku. Finale je u Starom dvoru krajem aprila. Pobednički timovi dobiće novac, opremu i prostor da započnu svoj biznis.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *