nedelja , 19 maj 2024
Početna / Vesti / Beograd se bori za prava LGBT populacije

Beograd se bori za prava LGBT populacije

 

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić prisustvovala je danas obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu organizuje zajedno sa potpisnicima Memoranduma o saradnji. Ona je tom prilikom istakla da ovakve manifestacije Beogradu daju pozitivan imidž grada otvorenog prema svetu, ali ga i čine metropolom u kojoj su svi dobrodošli, bez obzira na pol, rodni identitet ili seksualnu orijentaciju.

Podsećajući da je Gradska uprava članica lokalne mreže i potpisnica memoranduma, načelnica Gradske uprave je navela da su u martu ove godine organizovani treninzi, kako bi se zaposleni senzibilizovali za rad sa LGBT osobama i upoznali ih sa njihovim pravima, zaštitom podataka o ličnosti, transeksualnom egzistencijom i društvenim mehanizmima homofobije.

– Na ovaj način napravili smo korak napred u negovanju razumevanja i tolerancije, kao i u otklanjanju predrasuda i stereotipa. Dali smo i dobar primer gradovima da nastoje da poboljšaju položaj LGBT osoba – rekla je Sandra Pantelić.

Ona je dodala da je zadatak svih da timski rade na tome da građani imaju iste mogućnosti, jednake šanse i da budu zaštićeni od diskriminacije.

– Tako možemo da stanemo rame uz rame s drugim evropskim gradovima i da se približimo njihovim standardima. Dokle god se neko od građana zbog bilo koje svoje osobine oseća ugroženo, niko od nas nije do kraja slobodan. Zato moramo da se izborimo za jednaka prava i mogućnosti za sve i zajedno izgradimo društvo koje će moći da odgovori na složene zahteve savremenog društva – istakla je Sandra Pantelić.

Jedinstvena poruka upućena je danas iz Skupštine grada jer je organizovano javno čitanje životnih priča predstavnika LGBT zajednice, objavljenih u knjizi „Šta ti srce kaže”. Između ostalih, životne priče čitali su državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i zamenica osnovnog javnog tužioca Danijela Jokanović. Nakon potresne priče o devojci koja se suočava s majkom nakon njenog saznanja da je lezbejka, Sandra Pantelić je istakla da je homofobija kao strah o nepoznatog i drugačijeg katkad toliko velika da može da nadjača i majčinsku ljubav. Poruka je da treba da prihvatamo različitosti, da podržavamo jedni druge i da dozvolimo svima da budu slobodni u svakom značenju te reči, dodala je načelnica Gradske uprave.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik građana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminace LGBT osoba, a obeležava se u preko 120 zemalja širom sveta.

Ove godine, osim Beograda prvi put se pridružilo još šest gradova u Srbiji. Kako je tim povodom istakla koordinatorka iz organizacije „Labris” Jelena Vasiljević, to pokazuje snagu i uticaj lokalnih mreža u ovim gradovima i pomaže razbijanju predrasuda i poboljšanju položaja LGBT osoba.
Izvor: Beoinfo

Preporuka

Otvorena Jagnjijada u Jagnjilu

Trodnevna tradicionalna manifestacija, Jagnjijada u Jagnjilu otovorena je večeras. Ova manifestacija trajaće do nedelje do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *