petak , 19 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Objavljene liste u vrtićima

Objavljene liste u vrtićima

 

U većini beogradskih predškolskih ustanova danas su objavljene liste dece koja su primljena u vrtiće po ovogodišnjem konkursu. Produžetak roka za pregled zahteva zatražila je samo Predškolska ustanova „11. april” na Novom Beogradu, koja će svoju listu objaviti 19. juna.

Prema informacijama dobijenim od predškolskih ustanova, ovogodišnja lista čekanja će sigurno biti manja od prošlogodišnje, kada je bilo 10.000 dece na čekanju, budući da se očekuje da na listi bude oko 7.000 dece.

Iako je ove godine pristiglo rekordnih 23.084 zahteva, 3.510 zahteva se odnosi na obavezno predškolsko obrazovanje koje nije uračunato u slobodnih oko 7.000 mesta. Takođe, 690 podnetih zahteva je višak u sistemu jer su neki roditelji konkurisali na više mesta, a kako je najavio v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, Grad Beograd je već obezbedio oko 5.000 dodatnih slobodnih mesta.

– Time dolazimo do liste čekanja od oko 7.000 dece, što je uspeh i čime zaista možemo biti zadovoljni. Naročito imajući u vidu da će se još mesta u predškolskim ustanovama tek otvarati, na čemu radimo – rekao je Gak i dodao da će upisne komisije do kraja juna razmatrati žalbe roditelja.

On je podsetio da je u ovom momentu poznato da će „Mreža škola” otvoriti sigurnih oko 1.200 mesta, da će Sekretarijat odobravati do 20 odsto povećanja kapaciteta vrtićima koji to traže i za to ispunjavaju uslove, što iznosi do 1.400 mesta, te da privatni vrtići mogu da ponude između dve i tri hiljade mesta za koje će grad refundirati deo troškova.

– Ovo je cifra koja je za sada sigurna, ali će ona rasti jer činimo sve da u „Mrežu škola” uključimo još škola, ali i da pronađemo druge objekte koje bismo mogli da iskoristimo. Time ćemo lagano smanjivati listu čekanja – zaključio je Gak.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Lokalni izbori u Mladenovcu 02. juna

Konačno je završena saga oko lokalnih izbora u Srbiji. Danas je predsednica Skupštine Srbije, Ana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *