petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Pokušaj gašenja žarišta u Vinči

Pokušaj gašenja žarišta u Vinči

 

 

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je danas da je na deponiji u Vinči pokriven dobar deo glavnog žarišta i da građevinske mašine rade 24 sata na gašenju požara kako bi u potpunosti bio lokalizovan.

Mladenović je za RTS rekao da se na tome radi postepeno jer ekipe ne smeju da priđu samom žarištu zvog svoje bezbednosti.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da požar nije moguće gasiti vodom nego zatrpavanjem pukotina.

On je demantovao navode da se nije odmah reagovalo sa gašenjem požara, objasnivši da se samom žarištu u startu nije moglo prići.

– Postepeno smo dolazili do žarišta i samih pukotina gde tinja požar, koji se nalazi na dubini između deset i dvadeset metara. To nije jednostavno, s obzirom na to da ekipe moraju da paze i na postojeća klizišta  koja se urušavaju – rekao je Mladenović.

Mladenović je podsetio da se poslednje tri godine radi na iznalaženju rešenja da se ta deponija sanira.

– Mi smo u poslednje tri godine radili na tome da dođemo do potpunog saniranja deponije i da se tu napravi jedna moderna fabrika za preradu otpada i proizvodnju određenih vidova energije. Očekujem da ćemo u julu završiti ceo postupak uvođenja privatnog partnera koji će raditi sa Gradom Beogradom, nakon čega ova deponija neće biti smetlište kao svih ovih decenija – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je poručio da građani nemaju razloga za brigu i apelovao na njih da obrate pažnju na informacije koje dolaze od Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji je zaključkom Štaba za vanredne situacije obavezan da na dnevnom nivou šalje izveštaje i vrši monitoring zagađenja vazduha.

– Prema tim izveštajima zaista ne treba da postoji bojazan niti strah građana da su granične vrednosti zagađenja vazduha pređene. Ukoliko dođe do pojave većeg dima, mada ne očekujemo da će se to više dešavati, treba zatvoriti prozore dok sam dim ne prođe, a takvo je i uputstvo dao i Gradski zavod za javno zdravlje. Mi ćemo na dnevnom nivou izveštavati građane i ne očekujemo veće probleme u narednom pereiodu – rekao je Mladenović.
 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *